Јавни час: симболи државе

У циљу опште информисаности, ученици Економско трговинске школе у Бору, су са својим предметним професором Виолетом Челебић, у Народној библиотеци у Бору дана 13. 02. 2023. год. одржали јавни час, у сусрет Дану државности Републике Србије и верском празнику Сретење – који се обележавају 15. фебруара.
Циљ часа је био да ученици I-2 и IV -2 разреда, образовног профила правно пословни техничар, са проф. Виолетом Челебић упознају ширу јавност са значајем обележавања 15. фебруара као државног празника – Дана државности и верског празника Сретење, као и са симболима државе Републике Србије.
Претпоставља се да сви знају који су симболи државе: застава тробојка , грб са двоглавим орлом и крстом у средини, и химна – свечана песма Боже правде, али да велики број нас не зна њихово порекло као ни само значење.
Део часа био је посвећен и правилима употребе државних симбола, али и занимљивостима о сваком симболу: значењу боја на застави, деловима грба, као и настанку песме Боже правде као химне и понашању приликом њеног певања или слушања, уз изношење и неких званичних података као што је информација да је на основу анкете једног америчког портала застава Србије гласовима посетилаца истог на првом месту као најлепша застава на свету.
Обзиром да су симболи државе повезани и са неким традиционалним обичајима нашег народа, присутнима су објашњењима, приказивањем, али и певањем и свирањем приближена њихова значења, са намером да ће се наставити са чувањем и неговањем дуге традиције и обичаја наших народа, али и ширењем и применом знања о изгледу наше заставе и њеној употреби, значају елемената грба,као и химне коју често слушамо на одређеним државним догађајима, али и на спортским манифестацијама.