Poslovni administrator

Školske 2003/2004. godine otpočela je realizacija obrazovnog profila u područ?ju rada ekonomija, pravo i administracija.

Obrazovni profil poslovni administrator nastao je kroz saradnju privrednih subjekata koji posluju u Srbiji, Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvete i sporta RS i uz podršku Nemačke organizacije za tehničku saradnju – GIZ.

Velika uloga GIZ-a je u podršci Ministarstvu prosvete i sporta RS u reformi srednjeg stručnog obrazovanja u oblasti ekonomije i iniciranju novih obrazovnih profila koji odgovaraju realnim zahtevima tržišta. Tako je školske 2003/2004. godine otpočeo realizaciju, kao pilot program —obrazovni profil poslovni administrator. GIZ je svoju podršku dao tako što je u 18 škola u kojima je počela realizacija ogleda organizovao seminare za nastavnike sa novim metodama aktivne nastave, upoznao ih sa načinom rada u biroima za obuku, a, takođe i finansirao opremu za biroe u kojima se izvodi obuka.

Obrazovni profil poslovni administrator razvijen je na nivou srednje stručnog obrazovanja i školovanje traje četiri godine, posle završene osnovne škole.

Izborom ovog profila učenici će steći znanja i veštine planiranja i organizacije rada koordinatorskih poslova, računovodstveno-knjigovodstvenih poslova, metoda i tehnika administrativnog praćenja funkcija preduzeća — nabavke, skladištenja i prodaje. Takođe, steći će znanja i veštine svih oblika korespondencije i komunikacije, usmene i pisane, uz upotrebu različitog kancelarijskog pribora i alata, računarske tehnike i drugih savremenih tehnika rada.

Nastavnim programom za obrazovni profil poslovni administrator predvišeni su predmeti kojima se stiču neophodna ekonomska i pravna znanja, znanja o administraciji, organizaciji i menadžmentu preduzeća. Takođe, u školovanju ovog profila stiče se opšta kultura i obrazovanje kroz učenje stranog jezika, rada na računaru, upotrebe softvera, poslovnog bontona itd.

Nastava poslovno-administrativne obuke obavlja se u biroima za obuku, gde se simuliraju sekretarsko-administrativni poslovi kao i poslovi u različitim sektorima i službama u okviru preduzeća.

Poslovni administratori će znati i umeti da:

 • planiraju i prave raspored rada;
 • obavljaju koordinatorske poslove;
 • poštuju i primenjuju propise;
 • pripremaju sastanke, promocije, prezentacije i službena putovanja;
 • komuniciraju sa klijentima i zaposlenima;
 • obavljaju poslovnu korespondenciju;
 • poznaju bilansne postupke;
 • obavljaju razmenu informacija sa knjigovodstvom;
 • vode evidenciju o zaposlenima;
 • prate rokove fiskalnih obaveza;
 • poštuju i primenjuju načela poslovne i službene tajne;
 • arhiviraju dokumentaciju.

U okviru jednog preduzeća poslovni administratori obavljaju sledeće dužnosti:

 • poslove planiranja rada i organizovanja aktivnosti;
 • poslovnu korespondenciju;
 • poslovnu komunikaciju sa klijentima i zaposlenima;
 • obavljaju osnovne knjigovodstveno-blagajničke poslove;
 • vode nabavku za potrebe firme.

Poslovni administrator radi, po pravilu, u kancelariji. Radno mesto poslovni administratori nalaze u preduzećima — firmama koje se bave različitim vrstama delatnosti, odnosno mogu obavljati sekretarske, administrativne, upravne i knjigovodstveno-blagajničke poslove. Takođe, mogu obavljati poslove skladištenja, nabavke, pa i prodaje. Analize su pokazale da su svim preduzećima, manjim ili većim, potrebni radnici sa ovakvim kvalifikacijama. Otuda njihovo radno mesto može biti u preduzećima privrednih i vanprivrednih delatnosti. Preporuka je da to budu po veličini mala ili srednja preduzeća.

Završetak obrazovanja, dokazi i ispiti

Maturski (završni) ispit prema Zakonu ili Uredbi Ministarstva prosvete i sporta RS, Centra za stručno i umetničko obrazovanje.

* Ispit se izvodi na osnovu Pravilnika o stručnom obrazovanju za obrazovni profil poslovni administrator.

Neophodni dokazi

Preduslovi za izlazak na ispit:

 • Svedočanstvo o završenom I, II, III i IV razredu.
 • Uverenje o obavljenoj praktičnoj obuci u preduzeću.
 • Prijava za polaganje maturskog (završnog ispita).

Mesto održavanja ispita

 • Biro za obuku ili realno preduzeće.

Završno zvanje glasi: poslovni administrator

Područje rada — ekonomija, pravo i administracija

78 thoughts on “Poslovni administrator

 1. e a ja nisam imao poena za poslovnog admin. pa sam upisao finan. jel mogu posle u toku 1 i 2 god. da se nekako prebacim sa finansijskog za poslovnog????

 2. Mene samo zanima u kojoj smeni idu ucenici poslovnog administratora…Msm da li idu u nekoj medjusmeni od 12:00 sati kao ucenici turistickog tehnicara?

 3. Do ove školske godine u popodnevnu (odn. medjusmenu) išli su svi učenici prvog razreda, bez obzira na smer. Verovatno će tako biti i na dalje.

 4. E BRE JEL IMA OWDE NEKOG KO ZNNA DA LI MOZE DA SE PREBACI IZ FINANSIJSKOG ADMINISTRATORA NA POSLOVNI ADMINISTRATOR OGLED???????? AKO NEKO ZNA NEKA MI KAZE……. UNAPPRED HVALA

 5. Anonimni, prvo nauči da se potpisuješ kad nešto kažeš, nije strašno da napišeš kako se zoveš, a drugo nije lepo obraćati se sa BRE. Sa finansijskog bi možda mogao da se prebaciš na poslovnog, ali samo u slučaju da se iz tog odeljenja neko ispiše ili ponavlja razred, a tada bi morao da se pismenim putem tj. molbom obratiš školi koja bi donela konačnu odluku.

 6. hwala ti sonja…… nadam se da nisam bio mnogo nekulturan sa ovim BRE……. znaci treba da se podnese molba skoli??? unapred hvala ako neko ima jos neke informacije o prebacivanju ……… VELIKI POZDRAV……..

 7. Moye li mi neko odgovoriti koliko je upisanih casova u njegovoj skoli, koji nisu odrzani u prethodnoj skolskoj godini.
  Koliko vam je profesora drzalo cas za vrijeme velikog odmora ( u trajanju od nekoliko minuta – koliko da se samo upise) ?
  To je ovdje u Prijepolju u Ekonomsko-trgovinskoj skoli redovna pojava i takvih casova je na hiljade!

 8. Ja sam upisala smer Poslovni administrator i mogu vam reci da je stvarno super. Profesori su za sada super, a i zaista je interesantno na casovima. Jeste da se treba vise potruditi u osnovnoj kako bi imali sto veci broj poena da bi upisali ovaj smer, ali ja se ni jednog trenutka nisam pokajala sto sam bas ovaj smer upisala. Zelim svima puno srece u odabiru srednje skole. Pozdrav 🙂

 9. Koji su predmeti na smeru poslovni administrator(za sve 4 godine)?Unapred hvala

 10. Koja je razlika izmedju knjigovodstva i racunovodstva? Da li postoji brosura za upis u ekonomsko trgovacku skolu?

 11. Nikola, računovodstvo je šire od knjigovodstva jer pored njega obuhvata i računovodstveno planiranje, računovodstvenu analizu i reviziju i kontrolu. Brošurica će biti, a biće i sajma obrazovanja, obilazak osnovnih škola od strane naših nastavnika, otvorenih vrata kako bi osmaci mogli da upoznaju našu školu …. Pozdrav!

 12. Ja se izvinjavam , jos samo da pitam kako cemo biti informisani o datumu odrzavanja sajma obrazovanja ? Veliki pozdrav!

 13. Nikola, obično na sajam obrazovanja idu osmaci sa svojim odeljenjskim starešinama, tako da će vas oni obavestiti. Objaviću i ja kad budem znala datum. Mislim da još uvek nije zakazan, a verovatno će biti tek posle prolećnog raspusta.

 14. Jel postoji pravni tehnicar za generaciju ’97?
  Ako ne, zanima me kako moze ovaj smer da bude idealna zamena, kako ste rekli pre, za pravni kada se na prijemnom za pravni fakultet polaze istorija a ovde se ona uci samo dve godine?

 15. Da li se negde mogu dobiti podaci o tome koliko je bodova potrebno za upis na smeru poslovni i finansijski administrator ? Isamo jos jedno pitanje, da li postoji smer za carinskog tehnicara? Pozdrav!

 16. Nikola, okačiću na sajt ovih dana koliko je bodova bilo potrebno zadnjih godina pa ćeš videti, a što se tiče carinskog tehničara, u našoj školi nemamo taj profil. Komercijalista je sličan pošto oni uče uvoz i izvoz, carinjenje robe, međunarodnu špediciju i sl.

 17. Marija, idealna zamena za pravnog tehničara je poslovni administrator, oni imaju pravo sve četri godine.

 18. Ali na prijemnom za pravni fakultet ne polaze se pravo, vec isoriija i srpski.

 19. E Marija, jeste, ja sam pogrešila, polaže se istorija, a ona se uči dve godine!

 20. Pozdrav posto sam ja jedan od osmaka koji je zainteresovan za upis u ekonomsko-trgovinsku skolu hteo bih da pitam koliko ucenika konkurise svake god za smer poslovni administrator? I zanima me da li se posao tesko nalazi u Boru sa zavrsenim smerom poslovni administrator? I koja je razlika izmedju poslovnog i finansijskog administratora kada se oni uglavnom bave istim poslovima ili slicnim kad azavrse skolovanje? HVALA PUNO UNAPRED!!!!

 21. Gagi, koliko osmaka konkuriše za smer poslovni administrator mi u školi ne znamo pošto vaše želje idu za Beograd, a koliko se teško ili lako nalazi posao posle srednje škole moraš pitati u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ja ti mogu reći da poslovni administratori više uče kako se obavlja kancelarijsko poslovanje i da su oni nešto između ekonomskih i pravnih tehničara. Finansijski administratori više uče o finansijama i knjigovodstvu. Biće prezentacija po osnovnim školama pa ćeš se bolje upoznati sa ovim profilima. Ja ću sada staviti na sajt koliki je broj bodova bio potreban prethodnih godina za upis. Pozdrav.

 22. Imam jedno pitanje posto su vec poceli da dolaze profesori iz drugih skola radi predstavljanja svojih skola i smerova zanima me kada ce doci neko iz vase skole i dali ce detaljnije biti objasnjenja o smerovima poslovni i finansijski administrator???? Pitam da li ce doci u skolu Vuk Karadzic??? Hvala i pozdrav…

 23. Gagi, profesori naše škole kreću u obilazak osnovnih škola od petka. Vuk Karadžić je planiran za utorak od 14 h. Sledeće nedelje ste druga smena, zar ne? Pozdrav i vidimo se!

 24. moze li mi neko reci koliko je bodova trebalo do sad za „poslovni administrator“

 25. Da li moze posle ovog smera da se upise fakultet kao sto pruza i smer ekonomski tehnicar? Hvala unapred na odgovoru, pozdrav !

 26. Pitanje jedno .. Koliko je poena potrebno da bi se ove godine upisao ovaj smer? Hvala unapred

 27. Jovane, odogovor na tvoje pitanje ne postoji, broj poena zavisi od vaših želja.

 28. Pozdrav Sonja, opet ja. Zeleo bih da pitam da li ce na sajtu biti objavljena lista ucenika koji su upisali smer poslovni administrator?

 29. poštovanje Sonja! interesuje me da li će biti organizovana prodaja polovnih knjiga ispred škole za smer poslovni administrator od 3-ćeg septembra. Hvala!

 30. Marko, u našoj školi se svake godine organizuje prodaja polovnih udžbenika, pa će verovatno biti i ove. Pozdrav.

 31. Ja samo da se javim hehe…. puno pozdrava za sve moje profesore i profesorice koji su mi predavali predmete na smeru poslovni administrator – od školske 2004/05…Marijan Veličković 😉

 32. Cao! Samo sam htela da pitam da li nastavni program vazi i za Ekonomsku skolu u Smederevu?Unapred hvala!

 33. Zdravo Sanja, nastavni planovi i programi obrazovnih profila za sve ekonomske škole u Srbiji su jedinstveni. Pozdrav!

 34. Zevdzo ti ces nekom da pricas kako se drze casovi kako te nije sramota, ti teras neku pravdu a sam prvi krsis zakone, kako te nije sramota tolike si maturante ostavio..

Ostavite odgovor