Poslovni administrator

Školske 2003/2004. godine otpočela je realizacija obrazovnog profila u područ?ju rada ekonomija, pravo i administracija.

Obrazovni profil poslovni administrator nastao je kroz saradnju privrednih subjekata koji posluju u Srbiji, Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvete i sporta RS i uz podršku Nemačke organizacije za tehničku saradnju – GIZ.

Velika uloga GIZ-a je u podršci Ministarstvu prosvete i sporta RS u reformi srednjeg stručnog obrazovanja u oblasti ekonomije i iniciranju novih obrazovnih profila koji odgovaraju realnim zahtevima tržišta. Tako je školske 2003/2004. godine otpočeo realizaciju, kao pilot program —obrazovni profil poslovni administrator. GIZ je svoju podršku dao tako što je u 18 škola u kojima je počela realizacija ogleda organizovao seminare za nastavnike sa novim metodama aktivne nastave, upoznao ih sa načinom rada u biroima za obuku, a, takođe i finansirao opremu za biroe u kojima se izvodi obuka.

Obrazovni profil poslovni administrator razvijen je na nivou srednje stručnog obrazovanja i školovanje traje četiri godine, posle završene osnovne škole.

Izborom ovog profila učenici će steći znanja i veštine planiranja i organizacije rada koordinatorskih poslova, računovodstveno-knjigovodstvenih poslova, metoda i tehnika administrativnog praćenja funkcija preduzeća — nabavke, skladištenja i prodaje. Takođe, steći će znanja i veštine svih oblika korespondencije i komunikacije, usmene i pisane, uz upotrebu različitog kancelarijskog pribora i alata, računarske tehnike i drugih savremenih tehnika rada.

Nastavnim programom za obrazovni profil poslovni administrator predvišeni su predmeti kojima se stiču neophodna ekonomska i pravna znanja, znanja o administraciji, organizaciji i menadžmentu preduzeća. Takođe, u školovanju ovog profila stiče se opšta kultura i obrazovanje kroz učenje stranog jezika, rada na računaru, upotrebe softvera, poslovnog bontona itd.

Nastava poslovno-administrativne obuke obavlja se u biroima za obuku, gde se simuliraju sekretarsko-administrativni poslovi kao i poslovi u različitim sektorima i službama u okviru preduzeća.

Poslovni administratori će znati i umeti da:

 • planiraju i prave raspored rada;
 • obavljaju koordinatorske poslove;
 • poštuju i primenjuju propise;
 • pripremaju sastanke, promocije, prezentacije i službena putovanja;
 • komuniciraju sa klijentima i zaposlenima;
 • obavljaju poslovnu korespondenciju;
 • poznaju bilansne postupke;
 • obavljaju razmenu informacija sa knjigovodstvom;
 • vode evidenciju o zaposlenima;
 • prate rokove fiskalnih obaveza;
 • poštuju i primenjuju načela poslovne i službene tajne;
 • arhiviraju dokumentaciju.

U okviru jednog preduzeća poslovni administratori obavljaju sledeće dužnosti:

 • poslove planiranja rada i organizovanja aktivnosti;
 • poslovnu korespondenciju;
 • poslovnu komunikaciju sa klijentima i zaposlenima;
 • obavljaju osnovne knjigovodstveno-blagajničke poslove;
 • vode nabavku za potrebe firme.

Poslovni administrator radi, po pravilu, u kancelariji. Radno mesto poslovni administratori nalaze u preduzećima — firmama koje se bave različitim vrstama delatnosti, odnosno mogu obavljati sekretarske, administrativne, upravne i knjigovodstveno-blagajničke poslove. Takođe, mogu obavljati poslove skladištenja, nabavke, pa i prodaje. Analize su pokazale da su svim preduzećima, manjim ili većim, potrebni radnici sa ovakvim kvalifikacijama. Otuda njihovo radno mesto može biti u preduzećima privrednih i vanprivrednih delatnosti. Preporuka je da to budu po veličini mala ili srednja preduzeća.

Završetak obrazovanja, dokazi i ispiti

Maturski (završni) ispit prema Zakonu ili Uredbi Ministarstva prosvete i sporta RS, Centra za stručno i umetničko obrazovanje.

* Ispit se izvodi na osnovu Pravilnika o stručnom obrazovanju za obrazovni profil poslovni administrator.

Neophodni dokazi

Preduslovi za izlazak na ispit:

 • Svedočanstvo o završenom I, II, III i IV razredu.
 • Uverenje o obavljenoj praktičnoj obuci u preduzeću.
 • Prijava za polaganje maturskog (završnog ispita).

Mesto održavanja ispita

 • Biro za obuku ili realno preduzeće.

Završno zvanje glasi: poslovni administrator

Područje rada — ekonomija, pravo i administracija

78 thoughts on “Poslovni administrator

 1. Da li neko zna koliko je bodova potrebno za poslovnog administratora ?hvala unapred 🙂

 2. Katarina, pogledaj na našem sajtu Upis u šk.2013/2014.g. Ispod tog teksta dati su prošlogodišnji bodovi sa liste upisanih učenika. Nadam se da će ti pomoći. Pozdrav!

 3. Zanima me da li je poslovni administrator ogled ili ne,posto u informatoru pise da jeste, a u konkursu za upis u srednju skolu pise da nije ? 😀

 4. Zdravo Jovana, poslovni i finansijski administratori su od ove školske 2012/2013. godine izašli iz ogleda i ušli u redovan sistem obrazovanja. U Informatoru verovatno stoje prošlogodišnje informacije. Pozdrav!

 5. Htela sam da pitam, da li bih mogla da upisem filoloski fakultet(engleski jezik ili srpski jezik i knjizevnost) posle zavrsene ekonomske skole, smer poslovni administrator? Koliko ima nedeljno casova engleskog jezika na ovom smeru? Unapred hvala!

 6. Ako moze neko samo da mi kaze po cemu se razlikuju smerovi, finansijski administrator i poslovni administrator, hvala unapred. 🙂

 7. Izvinite, zanima me da li mogu sa smerom finansijski administrator da upisem ekonomski fakultet finansije, bankarstvo i osiguranje i koji predmeti se polazu za prijemni ispit..?
  Hvala unapred.

 8. Zdravo Milice, sa završenim smerom finansijski administrator svakako možeš da upišeš ekonomski fakultet. Što se tiče polaganja prijemnog ispita ponuda predmeta od kojih kandidat bira dva su veoma slična po gradovima koji imaju ekonomske fakultete. Primer: u Nišu se od 4 ponuđena predmeta i to: osnovi ekonomije, poslovna ekonomija, matematika i sociologija, biraju 2 predmeta za polaganje. Slično je i u ostalim gradovima Srbije. Kada budeš završila srednju ekonomsku školu neće ti biti teško da spremiš dva poznata predmeta za polaganje. Pozdrav!

 9. Izvinite, zanima me koliko je bodova potrebno da bi se u Ekonomskoj skoli u Lazarevcu, upisao smer „poslovni administrator“…. Hvala unapred!! 🙂

 10. Draga Ivana, prošle školske godine su se svršeni osmaci upisivali u srednje škole samo na osnovu bodova na uspehu iz osnovne škole bez bodova na završnom ispitu. Ove godine će biti drugačija situacija, kao što i sama znaš, tako da ti prošlogodišnji bodovi upisanih učenika trenutno ništa ne znače. Ukoliko ne odustaješ od informacije, pozovi Ekonomsku školu u Lazarevcu pa ih lično pitaj. Pozdrav!

 11. Zdravo! Koliko je bodova potrebno za „poslovnog administratora“? Ja sam bila odlicna u 5 i 6, a vrlo dobra sam u 7 i 8! Hvala unapred 🙂

 12. Draga Marija, pretpostavljam da znaš da su prošle godine osmaci upisivali srednje škole samo na osnovu bodova sa uspeha, klasifikacioni ispit im je poništen. Prema tome, prošlogodišnja bodovna lista će se u mnogome razlikovati od ovogodišnje. Ako ti nešto znači, mogu ti reći da su upisani učenici na smeru poslovni administrator u našoj školi sa odličnim i vrlo dobrim uspehom. Tebi je u ovom trenutku važno da se dobro spremiš za završni ispit kako bi položila sa što većim brojem bodova. A kad dođe vreme za upisivanje željenih smerova na listi, savakako ćeš upisati – poslovni administrator. Srećno!

 13. Draga Milice, to ćeš morati lično da pitaš ekonomsku školu u Aranđelovcu.
  Evo ti broj telefona škole: 034/ 6713-393; 034/ 6701-175; Pozdrav!

 14. Moj je prosek u svim razredima bio 5.00 . Jezici mi idu odlicno,pogotovo engleski jezik.Matematiku,fiziku i hemiju ne volim i malo mi slabije ide.Sta mislite koji smer je najbolji za mene?Ja se trenutno dvoumim izmedju poslovnog administratora i pravnog tehnicara.Hvala unapred. 🙂

 15. Takodje bih dodao da mi informatika ide odlicno,posto se moj otac time bavi.Ja sam se opredelio za ekonomsku skolu ali samo neznam koji smer da upisem.I imam pitanje,u kom smeru se vise trazi matematika,u poslovni administrator ili pravni tehnicar?

 16. Zdravo Đorđe, obrazovni profil poslovni administrator ima 2 časa matematike nedeljno, dok pravni tehničari imaju 3 časa i mnogo jači i obimniji program od poslovnog administratora. Na našem sajtu Ekonomske škole Bor možeš pogledati predmete i fond časova jednog i drugog obrazovnog profila. Pozdrav!

 17. Zdravo Dragane, bodove ne određuje škola već njihovu skalu diktiraju učenici svojim upisom u odgovarajući smer. Od same konkurencije učenika zavisi minimum i maksimum bodova za sve obrazovne profile. Iz godine u godinu varira broj bodova. Prošle školske godine u srednje škole su se upisivali učenici prema uspehu iz osnovne škole. Pozdrav!

 18. Odgovor za Jo: ne razumemo šta želiš da pitaš? Budi jasniji i precizniji!

 19. Ako moze neko samo da mi kaze po cemu se razlikuju smerovi, finansijski administrator i poslovni administrator, hvala unapred. 😀

 20. Koliko ima stranih jezika u smeru finansijski i poslovni administrator?

 21. Zdravo Aleksandra, kod poslovnog administratora izučavaju se dva strana jezika plus poslovni engleski jezik. Kod finansijskog administratora izučava se jedan strani jezik sa mogućnošću učenja poslovnog engleskog jezika kao izbornog predmeta u trećem razredu. Pozdrav!

Оставите одговор