Uspeh naše škole na takmičenju za turističke tehničare

Naša škola je 22. i 23. marta 2019. godine bila je domaćin Republičkog takmičenja učenika četvrtog stepena obrazovnog profila turistički tehničar. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 učenika iz različitih delova Srbije, a Milica Pantelić, učenica odeljenja IV-4,  je predstavljala našu školu. Ona je pokazala da se trud isplatio jer je osvojila odlično treće mesto.  Podsetimo se, čast da budemo domaćini je dobijena zaslugom učenice Milice Đurić koja je prethodne godine u Nišu osvojila prvo mesto na ovom takmičenju.

Takmičenje je trajalo dva dana i sastojalo se iz tri dela. Takmičari su prvog dana najpre radili test kao proveru stručnog teorijskog znanja iz agencijskog i hotelijerskog poslovanja, a nakon toga učenici su radili drugi deo takmičenja koji je obuhvatio izradu turističkog aranžmana. Drugog dana učenici su radili treći deo takmičenja koji se sastojao od popunjavanja hotelske dokumentacije.

Potrudili smo se da budemo dobri domaćini što su potvrdili i komentari naših gostiju. Prema njihovim rečima, takmičenje je bilo lepo organizovano, uz dobro  osmišljene programe i pauze tokom ova dva dana.

Prvog dana, pre početka prvog dela takmičenja, organizovan je prijem učesnika na kojem su takmičari mogli da se posluže, a potom odslušaju prezentaciju o gradu Boru, koju su pripremili učenici trećeg razreda obrazovnog profila turistički tehničar i na taj način se upoznali sa znamenitostima i lokalitetima grada Bora i okoline. Takođe, dok su učenici radili praktični deo, za njihove mentore je organizovan okrugli sto na kojem su najpre čuli predavanje iz oblasti digitalnog marketinga a zatim imali priliku da razmene iskustva, razmišljanja i ideje te da razgovaraju o problemima na koje nailaze prilikom realizacije nastave agencijskog i hotelijerskog poslovanja. U večernjim časovima, nakon završetka prvog i drugog dela takmičenja, organizovana je i svečana večera u hotelu „Albo“, na kojoj su takmičari, zajedno sa svojim mentorima, mogli međusobno bolje da se upoznaju i razmene iskustva uz zabavu.

Drugog dana, nakon završetka trećeg dela takmičenja, učesnici i njihovi profesori su išli na izlet do Brestovačke banje i Borskog jezera, gde su imali priliku da se uz pomoć turističkog vodiča Bore Stankovića iz Turističke organizacije Bor upoznaju sa istorijom, zanimljivostima i lepotama ovog kraja. U Brestovačkoj banji su obišli Konak kneza Miloša i prošetali banjom, a na jezeru su uživali u prirodi ali, i obišli hotel. Po povratku u Bor, omogućeno je i panoramsko razgledanje grada Bora.

Nakon izleta objavljeni su i rezultati takmičenja:

  1. mesto: Sara Čekić (Tehnička škola, Knjaževac) – mentor Nataša Jankuloski
  2. mesto: Teodora Đaković (Srednja tehnička škola „Mileva Marić“, Titel) – mentor Zorica Pešti
  3. mesto: Dajana Nedić (Osnovna i srednja škola sa domom učenika „Petro Kuzmjak“, Ruski Krstur – mentor Bojana Miljanić i  Milica Pantelić (Ekonomsko – trgovinska škola, Bor) – mentor Elena Spasić Mitranović.

Prema rečima učenika, takmičenje je bilo jako zanimljivo i nije bilo treme koja je to otežala. Učesnici su uživali i tokom radnih zadataka takmičenja i tokom pauza. Najzanimljiviji deo je bila izrada turističkog aranžmana, na kojem je svako mogao da pokaže svoje praktično znanje i veštine, kao i veliku kreativnost.

Nadam se da će učenici naše škole i sledeće godine učestvovati na ovom takmičenju, jer smatram da vredi pokušati a, uz pomoć mentora i dovoljno odvojenog vremena i uloženog truda, mogu se postići jako dobri rezultati, a uz to se i lepo provesti.

Pantelić Milica, IV-4