Karijerno vođenje i savetovanje učenika u Ekonomsko-trgovinskoj školi

Učenici završnog razreda škole imaju mogućnost pomoći, podrške i dobre informisanosti kroz realizaciju mnogih aktivnosti vezane za njihovu budućnost u vidu nastavka školovanja ili traženja posla.

Škola je uspostavila odličnu saradnju sa institucijama visokog obrazovanja, bilo u privatnom ili državnom sektoru. Dolazak predstavnika fakulteta sa područja čitave Srbije, govori o učešću naših učenika i zainteresovanosti za njihove fakultete. To je odlična praksa da se iz prve ruke dobiju informacije i promo materijali koji će nekom učeniku učvrstiti stavove i želje ili  promeniti mišljenje pa i sam pravac nastavka obrazovanja.

Pedagog škole na časovima odeljenjske zajednice u okviru karijernog vođenja i savetovanja, sprovodi anketiranje učenika kroz analizu učeničkih mogućnosti u odnosu na zahteve određenih zanimanja.

Veliki broj maturanata je u vreme zimskog raspusta učestvovao u radu “Profesionalne orijentacije“ koju inače realizuje psiholog Nacionalne službe za zapošljavanje. Učenici su bili podvrgnuti testu o izboru budućeg poziva a nakon toga je usledio individualni razgovor sa psihologom o rezultatima testa i smernicama ka profesionalnom orjentisanju.

Predstavnici Tehničkog fakulteta u Boru, odnosno Tim za Karijerno vođenje i savetovanje koje čine 7 studenata na čelu sa Prof dr Snežanom Urošević su gostovali u našoj školi i većem broju maturanata održali veoma korisnu prezentaciju. Cilj prezentacije je da učenicima pomogne u donošenju odluka za njihovu buduću profesiju i da ih osnaži da preuzmu aktivnu ulogu za svoj budući život.

Pedagog, Vesna Petković