Putovanje u Beč

ets bor

U periodu od 3. – 6. jula 2013. godine održano je poslednje okupljane učenika, profesora i direktora svih zemalja Dunavskog regiona koje su bile učesnice u projektu ,EMPOWERING YOUNG PEOPLE – CONNECTING EUROPE “ . Predstavnici Ekonomsko – trgovinske škole bili su članovi projektnog tima Jelena Trailović (IV-4), Dušan Bogdanović (IV-4), Jovana Šumar (III-4), Vladan Rakić (III-4)  kao i dva profesora Irina Kagadejev Stevanović i Saša Biković. U prethodnom periodu upoznali smo vas sa opisom i karakteristikama ovog projekta. S toga na zadnjoj aktivnosti koju smo odradili u Narodnoj biblioteci u Boru govorili smo o putovanju u Beč  kao i predstavljanju finalnog proizvoda.

Naše dugo očekivano putovanje započelo je 3.jula 2013. godine poletanjem sa aerodroma ,,Nikola Tesla“ u Beogradu, na relaciji Beograd – Beč. Za nas učenike putovanje avionom bilo je nešto novo, lepo iskustvo. Već pri samom sletanju, dočekali su nas ljubazni radnici Kultur kontakta te su nas odvezli do hotela, gde smo se smestili. Bili smo oduševljeni smeštajom i ishranom, odseli smo u jednom od studenskih domova koji je bio fantastičan. Jedna od specificnih karakteristika bila je upoznavanje i zbližavanje sa drugim učenicima različitih škola, na osnovu toga po sobama smo bili razdvojeni, svako od nas delio je sobu sa još dva učenika iz različitih zemalja.

Ekonomsko trgovinska škola Bor

Istog dana započeli smo sa aktivnostima, koje su se u početku odvijale po klasterima a zatim narednih dana aktivnosti su bile na nivou sva četiri klastera. Dobili smo dosta pohvala od profesora iz drugih škola, bili smo dosta aktivni i vredno smo radili. Neke od zanimljivijih aktivnosti bile su davanje izjava za njihovu radio stanicu, nacionalnu televiziju i za Austrijske novine.

Zahvaljujući učenicima naše škole, tačnije Članovima projektnog tima, koji su bili od velike pomoći za izradu finalnog proizvoda i time smo na što bolji i lepši način predstavili našu školu, grad i državu. Tih 4 dana provedenih u Beču, za nas su imala veliki značaj. Pre svega unapredili smo nivo engleskog jezika, upoznali različite kulture, tradicije, običaje, isporbali razne specijalitete, družili se sa predivnim ljudima, stekli dobre prijatelje i saznali mnogo toga o ovom lepo gradu. U naš grad vratili smo se sa lepim sećanjima i dosta utisaka. Ovom aktivnošću stigli smo do kraja ovog vrednog projekta, koji nam je omogućio da naučimo dosta korisnih stvari i ostanemo u kontaktu sa učenicima drugih zemalja.

ets bor u becu 2

Ovom prilikom, zahvaljujemo se direktoru škole, profesorima, učenicima i velikom broju preduzeća koji su nam omogućili izradu projekta.

Kako nam je bilo možete pogledati i u ovom video klipu.