Pravni tehničar

Sa školovanjem pravnih tehničara Ekonomsko-trgovinska škola je krenula školske 2002/2003. god.  Za ovaj obrazovni profil učenici pokazuju veliko interesovanje s obzirom da u Srbiji postoje samo 3 pravno-birotehničke škole. Ovaj obrazovani profil spada u područje rada: Ekonomija, pravo i administracije u trajanju od 4 godine.

Ne postoji ni jedna delatnost u savremenom svetu kojoj nije potreban administrativni stručnjak. Dugo vremena u našoj praksi vladalo je mišljenje da poslove u administraciji mogu da obavljaju i lica koja su završila druge srednje škole, a to se pokazalo veoma pogrešnim. Za obavljanje pojedinačnih grupa administrativnih poslova postoje odgovarajući obrazovni profili. Medjutim, najšire mogućnosti, ipak, pruža pravni tehničar.

Pored stručnih predmeta iz oblasti prava i ekonomije učenici stiču i solidno opšte obrazovanje.

Pravni tehničar je zanimanje koje od učenika zahteva da bude: tačan, radan, vredan, pravedan, odgovoran, istrajan, efikasan, angažovan i častan.

Naši učenici ovog zanimanja uče u dobro opremljenim kabinetima, a praksu realizuju u javnim institucijama, Opštini i Sudu. Skoro je svaka generacija obišla Republičku skupštinu i Skupštinu grada Beograda.

Pravni tehničar ima mogućnost zaposlenja, pre svega u državnim organima, ali i u svim ustanovama i preduzećima na administrativnim, upravnim, birotehničkim poslovima kao i poslovima matičara.

Istovremeno, po završetku srednje škole, imaju mogućnost da nastave svoje školovanje kroz jednogodišnju specijalizaciju u matičnoj školi na smeru: administrativno-sudski izvršitelj i poslovni sekretar.

Učenici koji završe ovaj obrazovani profil, naučiće pravo i zakone naše i drugih zemalja, radeći dobro plaćen posao, a uz dalje školovanje na Pravnom fakultetu rešavaće sudske sporove i imaće mogućnost da otvore sopstvenu advokatsku kancelariju.

NASTAVNI PLAN                                   I     II     III     IV

Srpski jezik i književnost                     3      3       3        3

Strani jezik I                                             2      2       2        2

Sociologija                                                /      2        /        /

Istorija                                                       2      2       2        2

Fizičko vaspitanje                                 2      2       2        2

Matematika                                             3       3       2        2

Računarstvo i informatika                2       /       /        /

Fizika                                                         2       2       /        /

Hemija                                                      2        /      /        /

Geografija                                                2        1      /       /

Filozofija                                                  /        /      /       3

Muzička umetnost                               1        /      /        /

Likovna kultura                                    /        2      /       /

Biologija                                                   3        /      /       /

Ustav i prava građana                       /        /      /       1

Državno uređenje                              2         /      /       /

Osnovi prava                                        2        2      /       /

Psihologija                                            /       2       /       /

Logika                                                     /        /       3       /

Osnovi ekonomije                             /        /        3      /

Statistika                                               /        /       /       2

Osnovi matične evidencije            /        /       2       /

Latinski jezik                                       /      2        /       /

Poslovna i službena

Korespondencija                                4      2       2       2

Osnovi radnog prava                       /      2      2       3

Osnovi pravnih postupaka           /       /       4       4

Poslovi pravnog prometa             /       /        2       2

Osnovi retorike i besedništva     /      /        /        2

Birotehnika                                         /      2       /         /

Sekretarsko poslovanje                 /      /      2         /

Izborni predmet (građ./verska) 1      1       1       1

69 thoughts on “Pravni tehničar

 1. zavrsila sam gimnaziju i interesuje me prekvalifikacija za pravnog tehnicara.Koje su cene za upis i ispit i da li postoji mogucnost da se u jednoj godini zavrse dve godine ili vise??Posto me interesuje vanredno obrazovanje da li se polazu svi predmeti kao i u redovnom skolovanju.Hvala

 2. Opšte obrazovne predmete npr. srpski, engleski itd. verovatno nećeš polagati jer je program za te predmete širi u gimnaziji nego u našoj školi, ali sve stručne da. Na ostala pitanja dobićeš odgovor sutra preko e-maila.

 3. jako me je zainteresovao smer pravni tehnicar najvise zbog mogucnosti koje pruza kasnije,dali ja sa zavrsene dve godine smer ekonomski tehnicar mogu da nastavim vanredno za pravnog tehnicara stim da dam razliku u predmetima iz prve i druge godine ili to nije moguce. i nadam se da moje godine nemaju veze sa mogucnoscu za skolovanjem jer sam 82 godiste. Hvala

 4. Naravno da mozes. Svakako bi dala razliku u predmetima za prve dve godine, a zatim bi nastavila smer pravni tehnicar. Godine nisu problem.

 5. i ja sam zavrsila gimnaziju, recite mi kako mogu vanredno da zavrsim ovaj smer??

 6. I za tebe važi isto, potrebno je da se upišeš na prekvalifikaciji kao vanredni učenik i tom prilikom ćeš doboti spisak predmeta koje moraš da položiš.

 7. Ove godine zavrsavam osmi razred i zanima me da li ce biti upis za pravnog tehnicara?

 8. Draga Kristina,
  zvanično još uvek nije objavljen spisak obrazovnih profila koji će se upisivati sledeće godine, ali ti ja mogu reći da, ako pravni tehničar ne bude bio, idealna zamena za njega je poslovni administrator. Pozdrav.

 9. Mene zanima da li u poslovnom pravnom ima hemijee ?? Nadam se da da 🙂

 10. Anita, ti si dva zanimanja spojila u jedno. Kod poslovnih administratora hemije nema, kod pravnih tehničara ima. To si mogla i sama da vidiš.

 11. Jana, za sada ne. Ukoliko dođe do nekih izmena bićeš obaveštena preko email-a.

 12. interesuje me da li ovu predmeti sto su prikazani gore vaze za celu srbiju posto smer pravni tehnicar ima kod mene u gradu

 13. interesuje me da li ovu predmeti sto su prikazani gore vaze za celu srbiju posto smer pravni tehnicar ima kod mene u gradu 🙂

 14. mozel se sa ovom skolom upisati policisks akademija.i mozel se proci 2 godine te skole pa se prebaciti u policisku akademiju…

 15. Da li sa ovom skolom mogu da upisem isto sto i sa gimnazijom visu ili fakultet?

 16. Za aldin:Ako za policijsku akademiju ispunjavaš ostale uslove (zdravstveno stanje i sl.) možeš je upisati, a prebacivnje nije omogućeno.

 17. Pozdrav. Interesuje me nabavka udžbenika za prvu godinu ekonomskog smera. Da li se čeka početak školske godine, pa s onda naručuju knjige preko neke knjižare, ili se nabavljaju polovne iz prethodnih generacija. Hvala.

 18. Marko, ako hoćeš nove, čekaš početak, pa preko škole naručuješ, a ako ti nije bitno da su nove, onda možeš još sada kupiti od nekog drugara, ali moraš voditi računa o smeru za koji su knjige.

 19. Zanima me vanredna nastava kod vas, imam svedocansta iz prve tri godine medicinske skole pa bih neki smer kod vas upisala gde nema puno matematike, fizike. Mozete li mi reci koji bi mi smer najvise odgovarao jer vec godinama radim kao daktilograf.

 20. Snežana, možda bi ti odgovarao smer poslovni administrator, u njemu ima puno kancelarisjkog poslovanja, koje podseća na daktilografiju. Međutim, ovaj smer je upravo modifikovan pa za nove učenike izgleda drugačije.

 21. Sonja, recite mi da li pri uplati godisnje skolarine ima i neke nastave ili su to sve samo ispiti. Nije mi jasno za tih 27.000 dinara pri upisu sta buduci djak dobija? Takodje me zanima za smer poslovni administrator, da li ima prakse?

 22. Poštovana Snežo, odakle vam informacija da je školarina u našoj školi 27.000 dinara? Što se tiče nastave, profesori drže pripremne časove vanrednim učenicima koji to žele, a praksa za vanredne učenike mislim da ne postoji, ali treba proveriti. Inače, smer poslovni administrator je tek ove školske godine preveden na redovno obrazovanje, do sada je bio u ogledu, pa mislim da još nije dozvoljeno da se isti završava vanredno. Ako ste baš zainteresovani, javite, pa ću pitati.

 23. Najbolji smer!! Tezak je, ali ko nema problema sa ucenjem slobodno moze da ga upise. :-)) Djaci koji su losi bili u osnovnoj, tesko da mogu da opstanu tu. Ne pokusavajte ako niste dobar!

 24. Da li se posle smera Ekonomski tehnicar moze upisati Pravni fakultet i Fakultet politickih nauka? Mislim da su ovi fakulteti srodni ekonomiji, koliko-toliko. 🙂

 25. Imam zavrsenu prvu godinu gimnazije,jezickog smera.Drugu sam bio prinudjen da prekinem tako da mi se druga godina i ne vazi.95. sam godiste.Mene zanima da li mogu nastaviti skolovanje,s tim da polazem razliku predmeta prve godine,ali na ovom smeru?..I kad je moguc upis vanrednih ucenka,tokom cele godine ili pocetkom septembra..? Hvala,Pozdrav.

 26. Zdravo! Ja sam 85 god. morala sam da prekinem skolovanje ali sam zavrsila drugu godinu srednje skole na ovom smeru…zanima me da li mogu da nastavim sa skolovanjem na medicinskom smeru, recimo medicinski tehnicar i sta je potrebno da bih tamo nastavila sa skolovanjem?

 27. Mario, možeš nastaviti školovanje, ali tek od septembra. Naime, u tvom slučaju se radi o „završetku započetog školovanja“, a upis takvih učenika se vrši do 31.08. za sledeću školsku godinu. Prepreka koja postoji je jedino ta, što se mora sačekati maj mesec, kada Ministarstvo prosvete određuje koliko vanrednih učenika može upisati svaka škola na određenim zanimanjima. To što si završio prvi razred gimnazije, ne predstavlja problem da nastaviš obrazovanje na nekom drugom zanimanju. Vidimo se za neki mesec!

 28. Maja, školovanje sigurno možeš nastaviti, ali kad, kako i pod kojim uslovima, može da ti „kaže“ samo škola u kojoj ćeš nastaviti školovanje. Iz škole koju sa završila potrebna su ti svedočanstva o završenom prvom i drugom razredu koja si dobila na kraju prve, odnosno druge godine. Pozdrav!

 29. Hvala! a recite mi, posto se dvoumim i mozda ipak nastavim sa skolovanjem na ovom smeru… da li postoji neki sajt sa koga mogu skinutu sve sto trebam da naucim ili ipak moram da potrazim knjige?ako ne postoji molim sve ovde da mi kazu ako ko ima knjige za trecu godinu ovog smera da mi proda…

 30. Maja, sajt ne postoji, a i najbolje je da se za svaki predmet koji polažeš, obratiš profesoru kod koga polažeš, da te on uputi na odgovarajuću literaturu. Kad saznaš koji su ti udžbenici potrebni, možeš ih pozajmiti iz naše školske biblioteke, a možeš i od bivših učenika, ali mislim da ćeš njih lakše naći preko fejsa.

 31. Uskoro zavrsavam 4 godinu ekonomske skole,smer pravni tehnicar,trazim vas savet,koji fakultet ili visu skolu mogu upisati ali u Kragujevcu? Hvala.

 32. Verice, da si me pitala za grad u kome ja živim, savet bih ti mogla dati. Za Kragujevac teško.
  Poseti sajt njihovog grada, sigurno možeš naći neku informaciju vezanu za fakultete i više škole. Puno pozdrava i srećno u nastavku školovanja.

 33. Koliko poena treba za sve smerove ekonomske skole?Ako lista nije izasla za ovu godinu,moze i za proslu.:)

 34. Zdravo Kristina, malo kasnimo sa odgovorom ali bolje ikad nego nikad. Tvoje pitanje se odnosilo na poene za upis u ekonomske škole. To je često pitanje koje postavljaju učenici osnovne škole. Odgovor na žalost nije merilo ni garancija za upis na neki smer. Bodovi svake godine variraju od zavisnosti od broja zainteresovanih učenika, od konkurencije. Prošle školske godine su naši obrazovni profili poslovni i finansijski administrator izašli iz ogleda i ušli u redovan sistem školovanja što je povećalo broj učenika u odeljenju od 24 na 30. Tako je i broj bodova spušten za ove smerove na 66.80, za komercijalistu 55,92 i kod turističkog tehničara (koji je još uvek u ogledu) broj bodova iznosio 60,72. Važno je da znaš – šta želiš da upišeš i svoju želju staviš na prvo mesto upisne liste. Nadam se da si zadovojna odgovorom. Pozdrav!

 35. Zdravo Dijana, smerovi koji te interesuju u Tehničkoj školi u Boru moraćeš lično da proveriš na njihovom sajtu škole ili da pozoveš na telefon br. 030 21 000 24. Pozdrav!

 36. da li kad zavrsim srednju ekonomsku pravni tehnicar,da li sa tom skolom mogu negde raditi ili moram ici na fakultet pa tek posle..?

 37. Marija, sa završenim obrazovnim profilom: pravni tehničar možeš tražiti posao, ali ako imaš želje i ambicije pa i finansijskih mogućnosti da nastaviš školovanje onda svakako upiši pravni fakultet ili neki drugi u zavisnosti od tvog interesovanja. Pozdrav!

 38. zavrsila sam gimnaziju,matematički smer,pa me interesuje koje jos predmete treba da polazem za pravnog tehnicara,i koja je cena i da li se moze zavrsiti za godinu dana?Hvala

 39. Zdravo Sanja, upisivanjem obrazovnog profila pravni tehničar kao vanredni učenik morala bi da polažeš ispite iz predmeta koje utvrdi Nastavničko veće na osnovu tvojih priloženih svedočanstava. Ispiti se polažu postupno po predmetima i razredima tako da ne može da se završi u jednoj godini. Što se tiče cene, u odeljku o vanrednom školovanju možeš naći detaljne informacije. Pozdrav!

 40. koliko je potrebno bodova za smer poslovni administrator i turisticki tehnicar? i da li ubacujete nove smerove za upis 2013/14.

 41. Zdravo Bojane, prema bodovnoj listi prošlogodišnjeg upisa na obrazovni profil poslovni administrator minimalni broj bodova je bio 67 a kod turističkog tehničara 61. Oslanjanje na prošlogodišnje bodove nije garancija upisa jer svake školske godine bodovi variraju u zavisnosti od konkurencije i zainteresovanosti učenika.
  Što se tiče novih obrazovnih profila, škola je uputila zahtev Ministarstvu prosvete za dobijanjem još jednog odeljenja i to pravnog tehničara. Ukoliko Ministarstvo odobri naš zahtev biće objavljeno u dodatku Konkursa. Pozdrav!

 42. Posto sam zavrsio ismi razred, pa hocu da upisem pravbog tehncara,da li mogu da se koriste knjige od osmog razreda,jer imaj predmti koje sam ucio u 8-mom razred{biologia,gografija,muzicko,istorija itd}?Sta je naj vaznije od predmeta koji svaki pravni tehnicar mora znati?

 43. Posto sam zavrsio osmi razred, pa hocu da upisem pravnog tehnicara,da li mogu da se koriste knjige od osmog razreda,jer imaj predmeti koje sam ucio u 8-mom razredu{biologia,gografija,muzicko,istorija itd}?Sta je naj vaznije od predmeta koji svaki pravni tehnicar mora znati?

 44. Edine, udžbenike koje si koristio u osnovnoj školi iz opšteobrazovnih predmeta mogu samo da ti pomognu ali nikako da ti zamene udžbenike za srednju školu. Gde god se budeš upisao moraćeš da kupiš udžbenike za odgovarajući smer.
  Što se tiče predmeta kod pravnih tehničara, svi su važni a posebno stručni predmeti koji se izučavaju u sve četiri godine. Pozdrav!

Ostavite odgovor