Pravni tehničar

Sa školovanjem pravnih tehničara Ekonomsko-trgovinska škola je krenula školske 2002/2003. god.  Za ovaj obrazovni profil učenici pokazuju veliko interesovanje s obzirom da u Srbiji postoje samo 3 pravno-birotehničke škole. Ovaj obrazovani profil spada u područje rada: Ekonomija, pravo i administracije u trajanju od 4 godine.

Ne postoji ni jedna delatnost u savremenom svetu kojoj nije potreban administrativni stručnjak. Dugo vremena u našoj praksi vladalo je mišljenje da poslove u administraciji mogu da obavljaju i lica koja su završila druge srednje škole, a to se pokazalo veoma pogrešnim. Za obavljanje pojedinačnih grupa administrativnih poslova postoje odgovarajući obrazovni profili. Medjutim, najšire mogućnosti, ipak, pruža pravni tehničar.

Pored stručnih predmeta iz oblasti prava i ekonomije učenici stiču i solidno opšte obrazovanje.

Pravni tehničar je zanimanje koje od učenika zahteva da bude: tačan, radan, vredan, pravedan, odgovoran, istrajan, efikasan, angažovan i častan.

Naši učenici ovog zanimanja uče u dobro opremljenim kabinetima, a praksu realizuju u javnim institucijama, Opštini i Sudu. Skoro je svaka generacija obišla Republičku skupštinu i Skupštinu grada Beograda.

Pravni tehničar ima mogućnost zaposlenja, pre svega u državnim organima, ali i u svim ustanovama i preduzećima na administrativnim, upravnim, birotehničkim poslovima kao i poslovima matičara.

Istovremeno, po završetku srednje škole, imaju mogućnost da nastave svoje školovanje kroz jednogodišnju specijalizaciju u matičnoj školi na smeru: administrativno-sudski izvršitelj i poslovni sekretar.

Učenici koji završe ovaj obrazovani profil, naučiće pravo i zakone naše i drugih zemalja, radeći dobro plaćen posao, a uz dalje školovanje na Pravnom fakultetu rešavaće sudske sporove i imaće mogućnost da otvore sopstvenu advokatsku kancelariju.

NASTAVNI PLAN                                   I     II     III     IV

Srpski jezik i književnost                     3      3       3        3

Strani jezik I                                             2      2       2        2

Sociologija                                                /      2        /        /

Istorija                                                       2      2       2        2

Fizičko vaspitanje                                 2      2       2        2

Matematika                                             3       3       2        2

Računarstvo i informatika                2       /       /        /

Fizika                                                         2       2       /        /

Hemija                                                      2        /      /        /

Geografija                                                2        1      /       /

Filozofija                                                  /        /      /       3

Muzička umetnost                               1        /      /        /

Likovna kultura                                    /        2      /       /

Biologija                                                   3        /      /       /

Ustav i prava građana                       /        /      /       1

Državno uređenje                              2         /      /       /

Osnovi prava                                        2        2      /       /

Psihologija                                            /       2       /       /

Logika                                                     /        /       3       /

Osnovi ekonomije                             /        /        3      /

Statistika                                               /        /       /       2

Osnovi matične evidencije            /        /       2       /

Latinski jezik                                       /      2        /       /

Poslovna i službena

Korespondencija                                4      2       2       2

Osnovi radnog prava                       /      2      2       3

Osnovi pravnih postupaka           /       /       4       4

Poslovi pravnog prometa             /       /        2       2

Osnovi retorike i besedništva     /      /        /        2

Birotehnika                                         /      2       /         /

Sekretarsko poslovanje                 /      /      2         /

Izborni predmet (građ./verska) 1      1       1       1

69 thoughts on “Pravni tehničar

 1. Hvala! Sto se tice knjiga,znam da moram da kupid druge,bilo mi je vazno da li ihg mozemo koristiti kao pomoc. Pozdrav!

 2. Ja sam 2003 zavrsila srednju Pravno-birotehnicku skolu „9. maj“ u Beogradu, smer Pravni tehnicar. Kako glasi tacan prevod imena skole i smera na engleski jezik? Molim vas da mi pomognete, treba mi za cv, a nigde ne mogu da nadjem odgovor.

 3. Ja sam davne 1999 za vreme bombardovanja zavrsila treći stepen Pravno b. Skole . Zanima me posto imam dvoje male dece i nisam u mogućnosti redovno da završim 4 godinu, šta je potrebno za vandredno zavrsavanje 4 godine?

 4. Zdravo Biljana, što se tiče naziva škole na engleskom jeziku, najbolje i najispravnije je da pozoveš tu školu i njih lično pitaš ili direktno nastavnika engleskog iz te škole. Pozdrav!

 5. Zdravo Ivana, za nastavak školovanja kao vanredni učenik započetog (pretpostavljam) pravnog tehničara, potrebno je da dođeš kod nas u školu sa svedočanstvima završenog I, II i III razreda kako bi se upisala i davala ispite iz IV razreda. Predmete možeš naći na našem sajtu o obrazovnim profilima a takođe i sve bitne informacije u oblasti O vanrednom školovanju. Pozdrav!

 6. Zdravo Milice, što bolji uspeh budeš imala to ćeš imati veće šanse da se upišeš na željeni smer. Ne zaboravi da je konkurencija na pojedinim smerovima izuzetno jaka i da jedino svojim uspehom možeš da računaš na upis. Pozdrav!

 7. Kolike su mogucnosti da se upise u ovu skolu neko ko nije iz Beograda.Meni kazu da su mi veoma male mogucnosti da upadnem u ovu skolu zato sto je velika konkurencija i zato sto prvo primaju djake iz Beograda pa tek nekoga sa strane , iako sam u osnovnoj kroz celo skolovanje imala sve petice.

 8. Kolika je mogucnost da ja iz Loznice upisem pravni tehnicar. Meni kazu da su male sanse jer je velika konkurencija pored djaka iz Beograda, iako sam ja kroz celo skolovanje u osnovnoj bila sa svim peicama. Kazu da se prvo primaju djaci iz Beograda pa tek onda djaci iz drugih gradova.

 9. Draga Ana, tvoje šanse za upisivanje pravnog tehničara u bilo kom gradu Srbije su apsolutno podjednake sa ostalim učenicima koji konkurišu. Za pravljenje lista primljenih učenika na određene smerove važni su bodovi tog učenika a ne iz kog grada dolazi. Prema tome nemoj da slušaš dezinformacije već se vredno spremaj za završni ispit kako bi imala što veći broj bodova i svakako bila na listi primljenih učenika. A sa liste ne može niko da te potisne. Srećno!

 10. Draga Ana, za detaljnije informacije vezane za Pravno-poslovnu školu u Beogradu možeš ih kontaktirati na tel. 011/32 42 062 ili na e-mail: uprava@pps.rs
  Pozdrav!

 11. zamenili smo mesta kad smo pisali liste zelja,skola je ista pravno poslovna ali smo umesto za tehnicar zastite od pozara na prvom mestu,napisali pravni tehnicar.dete je odlican djak ali da li je moguce napraviti ,,rokadu,,na upisu

 12. Zdravo Ljiljana, nije moguće praviti rokade na upisu. Sve srednje škole dobijaju liste sa upisanim učenicima za sve obrazovne profile. Škola mora da se pridržava tih listi i ograničenog broja primljenih učenika. Jedino ukoliko ima slobodnih mesta na nekom smeru onda može doći do pomeranja, odnosno upisivanja učenika dok se ne popuni broj i to je u drugom upisnom krugu. Pogledajte “Konkurs“. Pozdrav!

 13. e sad sam zabrinuta…nismo mogli da popunimo drugu listu zelja,jer smo na jednoj vec pogresili i nismo bili jedini koji su pogresili.najgore od svega je sto smo tek nakraju popune videli da smo listu poceli da popunjavamo od broja 2….ostaje mi da se nadam da niste snizili rejting za upis,tako da moj djak sigurno onda nece upasti pod brojem 1,nego pod 2…pozdrav

 14. Da li preko vas mozemo da nabavimo polovne knjige za prvi razred pravnog tehnicara,mozda imate neke ponude ? Unapred hvala.

 15. Zdravo Sanja, na žalost ne možemo vam pomoći. Ne bavimo se prodajom polovnih knjiga. Za kupovinu polovnih udžbenika obratite se direktno školi, tamo gde je učenik upisan. Pozdrav!

 16. diplomiro sam 1982 tehničar za upravne poslove moja siploma je uništena šta je potrebno za novu odnosnoduplikat pozdrav za moju bivšu školu!

 17. Zdravo Hamdija, za dobijanje duplikata diplome o završenoj srednjoj školi u Boru iz 1982. godine obrati se nadležnima u Gimnaziji ili u sadašnjoj Tehničkoj školi. Pozdrav!

Ostavite odgovor