Prve aktivnosti u okviru projekta Super škola

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) – Lokalna kancelarija u Srbiji i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) pozvali su direktore i koordinatore projekata čije su ideje podržane na trećem konkursu regionalnog programa „Superškole“ da učestvuju u događaju „Upoznaj superškole u Srbiji“; koji ima za cilj da promoviše regionalni program razmene „Superškole“ i predstavi 30 odabranih ideja iz Srbije koje će biti podržane u okviru Trećeg otvorenog poziva ovog regionalnog programa razmene.

Ovaj uvodni događaj u okviru projekta je održan 28. avgusta 2024. godine u hotelu Metropol Palace u Beogradu.

Ispred naše škole događaju su prisustvovale Sonja Stamenković, direktor škole i Valentina Popović, koordinator zadužen za realizaciju projektnih aktivnosti u okviru programa „Superškola“. Na sastanku je bilo reči o svim predstojećim aktivnostima i direktorka je potpisala Ugovor o saradnji.

Događaju su prisustvovali i obratili se prisutnima:

  • Slavica Djukić Dejanovič, ministarka prosvete u Vladi Srbije
  • NJ.E. Emanuel Žiofre, šef delegacije Evropske unije u Srbiji
  • NJ.E. Anke Konrad, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji
  • Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turrizma i omladine u Vladi Srbije
  • Marija Bulat, šefica lokilane kancelarije RYCO u Srbiji

Naša škola je predstavila svoju ideju koju će realizovati sa partnerskom školom „Vančo Pitošeski“ iza Ohrida (Severna Makedonija). Naziv našeg projekta je „Most koji spaja dva jezera“ a projekat je fokusiran na prevazilaženje prepreka u komunikaciji kroz upoznavanje i razumevanje razlika po različitim osnovama, kroz prevazilaženje predrasuda i uspostavljanje okruženja koje podstiče pomirenje i ukida govor mržnje.

Nakon ovog sastanka počeli smo sa intezivnim pripremama za realizaciju projekta, u okviru kojih je od 25. do 28. septembra koordinator projektnog tima Valentina Popović prisustvovala seminaru u Vrnjačkoj Banji, zajedno sa još 90 nastavnika iz regiona Zapadnog Balkana koji su uključeni u projekat „Superškole“.