Дан државности Републике Србије – Сретење

Традиционално, ученици Економско трговинске школе у Бору, образовног профила правно пословни техничар и проф.правне групе предмета Виолета Челебић, одржали су Јавни час у Народној библиотеци у Бору 13. фебруара 2024.год. Tема овог часа била је „Дан државности Републике Србије – Сретење 15. и 16. фебруар“.

Овакви јавни часови имају за циљ да важне појмове, догађаје, датуме… из домена опште културе, информисаности и традиције, представе широј популацији на интересантан начин.
Дан државности-Сретење је дан и датум који за Републику Србију има изузетан историјски, државни, национални, духовни значај.

Ученици су са професорком подсетили присутне на историјски настанак и развој Р. Србије, важност два догађаја која су довела до установљења овог празника: Први Српски устанак подигнут у Орашцу 15. фебруара 1804.год. и проглашење Сретењског Устава 15. фебруара 1835.год. Да се ови важни историјски догађаји не би заборавили, у Р.Србији је 2002.год. почео  да се обележава као Дан државности 15.фебруар, да би од 2012.год. он почео да се прославља 15. и 16.фебруара, обзиром на значај два историјска догађаја за Србију. Ученици су уједно представили и државне симболе, указујући на њихов значај за државу и значење, као и чињенице о њиховој употреби.

Kако се 15.фебруар – Сретење, сматра спојем историје и државе али и цркве, већина присутних је први пут чула и објашњења Сретења као Господњег и Богородичиног празника који се као такав, по Kанону СПЦ обележава 15. фебруара- на дан када су се први пут срели Бог и човек.

Неговањем српске традиције и обичаја, који су приказани кроз домаћу радиност, ношењем народних ношњи, свирањем ученика на једном од традиционалних инструмената, уређењем породичног огњишта, дочеком гостију погачом и соли, уз симболичне песме, указано је и на потребу очувања традиције и обичаја једног народа, а све уз подсећања на обичаје везане за сам дан Сретења.

Часу је и овога пута присуствовао велики број ученика, родитеља, професора различитих школа на нивоу града, али и грађана. Ученици и професорка већ анализирају догађаје, датуме, личности, појмове… који би послужили као тема за наредни јавни час.

Погледајте галерију фотографија и прилог РТБ Бор: