TRUD SE UVEK ISPLATI NAGRADNO PUTOVANJE NA TAKMIČENJU UNIVERZITETA „SINGIDUNUM“ U REŠAVANJU STUDIJA SLUČAJA IZ OBLASTI TURIZMA

Stara izreka kaže da se trud uvek isplati. Uvek sam verovala da je to jedna od rečenica kojom nas roditelji stimulišu da izvršavamo svoje obaveze. Prvog aprila ove godine uverila sam se u njenu istinitost. Sećate se, tog dana tim naše škole je osvojio nagradno putovanje na takmičenju univerziteta „Singidunum“ u rešavanju studija slučaja iz oblasti turizma, koje je održano u Nišu. U novembru smo se kao gosti pridružili studentima univerziteta „Singidunum“ na stručnoj ekskurziji koja je obuhvatala obilazak Bijeljine, Trebinja,  Dubrovnika,  Mostara i Sarajeva.

Nezaboravno putovanje je počelo da se realizuje 16. novembra u večernjim časovima. Putovanjem preko Bijeljine stigli smo do Trebinja. Najveći utisak na mene su ostavili etno selo Stanišići i Nacionalni park Sutjeska. Iako umorni i nenaspavani, dolaskom u ranim jutarnjim časovima (17.11) u Trebinje bili smo spremni da steknemo nova saznanja i uspomene. Grad sunca, vina i mostova su nam na najbolji mogući način prezentovali licencirani turistički vodič Milica Kovačević, uz dopune vođe puta Predraga Obradovića.

Osećaj sunca na licu i božanstveni panoramski pogled nikoga nije mogao da ostavi ravnodušnim. Manastir je na ovom mestu sagrađen po želji poznatog pesnika Jovana Dučića, u kome je sam pesnik i sahranjen, a svoju besprekornu lepotu duguje građenju po uzoru  na Gračanicu sa Kosova i Metohije. Obilazak smo nastavili vožnjom kroz Popovo polje do manastira Tvrdoš, u kome još od XV veka datiraju tragovi vinskih podruma, zatim smo posetili i znamenitosti centra grada na Trebišnjici kao što su stare gradske zidine, Anđelkina kapija, džamija, Saborna crkva, hotel Platani. Sledeće po planu je bila stručna poseta novoizgrađenom Akva parku “Grad Sunca”, kao i prijem kod gradonačelnika Trebinja. Međutim, kako tu ne bi bio kraj, veče smo upotpunili svečanom večerom sa muzikom. Bili smo smešteni u hotel „Aćimovići” u kome su domaćini stvorili veoma pozitivnu sliku o gostoprimstvu.

 

Drugog dana ekskurzije posetili smo Dubrovnik, biser Jadrana. Uz pratnju Vanese, licenciranog turističkog vodiča, imali smo priliku da razgledamo i čujemo dosta interesantnih činjenica u vezi sa mestima Pile, Lovrijenac, Stradun, Ploče, Knežev dvor, Katedrala, gradska luka i gradske zidine. U slobodno vreme smo mogli uživati u slatkišima poslastičarnice Dolce Vita, kafi u čuvenoj gradskoj kavani, vožnji žičarom na brdo Srđ. Takođe, bilo nam je interesantno da gledamo devojke koje preskaču kanale duž ulice, jer postoji verovanje da “devojka koja nagazi  kanal će biti nesrećna u ljubavi”. Nakon toga smo se vratili u Trebinje, pomalo tužni jer nas očekuje još samo jedan dan putovanja.

 

Zadnjeg dana ekskurzije smo ranije napustili hotel i krenuli ka Mostaru. Obišli smo Stari most (karakterističan po visini i skokovima sa njega), kulu Kalebija, Sahat kulu, Kujundžiluk – staru mostarsku čaršiju sa bezbroj suvenirnica, spomenike Aleksi Šantiću i Emini gde smo imali priliku da od vođe puta čujemo stihove pesama Alekse Šantića. Slobodno vreme smo proveli u lokalnim suvenirnicama, kafićima i neprekidnom fotografisanju. Nakon prelepog podneva krenuli smo za Sarajevo u kojem je šetnja podrazumevala obilazak starog dela grada, i to Gradske većnice, Inat kuće, Sebilj česme (posebno interesantno je bilo saznanje da postoji verovanje da ukoliko se popije voda sa jedne strane česme – devojke će biti srećne u ljubavi, dok ukoliko se popije sa druge strane – vratiće se ponovo u Sarajevo), Begove džamije, mesto atentata na Franca Ferdinanda. Poseta Sarajevu ne bi bila potpuna ukoliko ne bi svratili u neku od bezbroj ćevabdžinica kao i poslastičara, tako da mogu reći da je naša poseta Sarajevu uspešno obavljena.

Nakon prelepo provedenog i ispunjenog dana krenuli smo put Beograda, puni utisaka i novih saznjanja, jer to i jeste cilj stručne ekskurzije. I, kao što rekoh na početku, nagrade bez uloženog truda nisu moguće, a verujte da se za ovakvo iskustvo zaista vredi potruditi.

Milica Đurić, turistički tehničar

Ekonomsko-trgovinska škola, IV-4

Bor, Srbija

 članak o takmičenju

https://etsbor.edu.rs/2017/04/odlican-nastup-nasih-turistickih-tehnicara/