Konkurs za učešće učenika u projektu „Superškola“

„Most koji povezuje dva jezera“ je projekat koji je Ekonomsko-trgovinska škola u Boru pripremila u saradnji sa školom „Vančo Pitošeski“ iz Ohrida u Makedoniji,

Glavna tema projekta je prevazilaženje prepreka u komunikaciji kroz upoznavanje i razumevanje razlika po različitim osnovama (nacionalnim, verskim, kulturi, običajima, hrani, načinu odevanja…), kroz prevazilaženje predrasuda i uspostavljanje okruženja koje podstiče pomirenje i ukida govor mržnje.

U cilju realizacije postavljenih ciljeva planirano je sprovođenje različitih aktivnosti (radionice, obilasci, projektni zadaci, terenski rad, gostovanja, igranje uloga, izveštavanje itd.) koje će se odvijati nedelju dana u Boru, nedelju dana u Ohridu i nekoliko meseci putem interneta – preko onlajn kluba „Mostovi“.

U razmenama će učestvovati 24 učenika, 12 iz naše škole i 12 iz škole naših partnera iz Ohrida, ali će u aktivnostima učestvovati i ostali učenici i nastavnici.

Za konkurs se mogu prijaviti svi učenici drugog i trećeg razreda, a bodovanje i rang lista biće obavljena uzimajući u obzir više kriterijuma kao što su: uspeh, vladanje,  učešće u školskim aktivnostima, poznavanje engleskog jezika… S obzirom na temu projekta vodiće se računa i o nacionalnoj pripadnosti, materijalnom stanju, da li učenik živi na selu, da li živi sa jednim roditeljem ili staateljem, da li ima neki invaliditet ili hroničnu bolest i sl.

Učenik koji želi da se prijavi treba da popuni prijavni formular (koji će dobiti od odeljenskog starešine, zajedno sa svim detaljnim infomacijama o projektu kao i o kriterijumima za izbor) i da napiše motivaciono pismo.

Rok za predaju prethodnih dokumenata odeljenskom starešini je 24. oktobar.

Komisija će napraviti rang listu i u uži izbor uzeti 24 kandidata koji će biti pozvani na intervju, nakon ćega će se objaviti konačna rang lista. Konačna rang lista (sa 12 izabranih kandidata kao i rezervnim kandidatima) će početkom novembra biti objavljena na oglasnoj tabli škole kao i na sajtu škole i društvenim mrežama.

O programu ‘’Superškole’’

’Superškole’’ su program školske razmene na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Ovaj program je deo multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i RYCO.

O organizaciji RYCO

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politika i zalaže se za reforme. Takođe, podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih.