Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Obeležavajući važne datume i državne praznike i ove školske godine je u našoj školi posebnim tematskim časom 17. septembra obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Učenici 4. razreda, obrazovnog profila – Ekonomski tehničar, su sa predmetnim prof. Violetom Čelebić upoznali učenike i nastavnike o važnosti i značaju ovog datuma, koji se u Republici Srbiji obeležava i praznuje 15. septembra od 2022. god. kao simbolika na proboj Prvog Solunskog fronta 1918. god.
Glavni cilj obeležavanja ovog datuma je osnaživanje jedinstva srpskog naroda u R. Srbiji i R. Srpskoj i jačanje kulta nacionalne zastave. Prisutnima su prezentovane važne činjenice o zastavi kao nacionalnom simbolu, a kroz istorijski osvrt prikazane zastave R. Srbije. Uz objašnjenje da danas R. Srbija koristi državnu zastavu, nacionalnu zastavu i standartu, pokazane su zastave sa prezentovanjem značenja njenih boja i delova, ali i bitnim informacijama o pravilima njene upotrebe i ponašanju prema istaknutoj zastavi. Ostali državni simboli, biće prezentovani u narednom periodu, jer su to i pojmovi od opšteg značaja i kulture svakog građanina.