Međunarodni dan obrazovanja

Međunarodni dan obrazovanja obeležava se 24. januara u svetu kao dan posvećen obrazovanju.
Ekonomsko – trgovinska škola u Boru je u nedelji koja se posvećuje ovom danu, 25.01.2023. god. obeležila Međunarodni dan obrazovanja oglednim časom, za sve učenike i profesore.
Učenici različitih obrazovnih profila od I do IV razreda su zajedno sa prof. Violetom Čelebić objasnili značaj obrazovanja za svakog pojedinca.
Tom prilikom su prisutni mogli da čuju šta predstavlja proces obrazovanja ili edukacija, i kako se on menja u zavisnosti od uzrasta i potrebe pojedinca. Najviše znanja i veština učenici stiču u skolama i svako se po svojim interesovanjima i potrebama opredeljuje za nova saznanja. Mnogi pojmovi, veštine, vrednosti, ostaju trajno naučeni i prenose se na druga lica i koriste u životu i u radu. Učenici su predstavili određene predmete i naučene lekcije, kroz svoje crteže, fotografije i priče.
Ekonomski tehničari su se opredelili za istoriju i njenu važnost kao nauku koja nas uči da ne zaboravimo prošlost, važne istorijske ličnosti kao sto je Miloš Obrenović, ali i za Pravo i potrebu države da ima vlast koju bira i podržava narod.
Pravno poslovni tehničari su objasnili kako se sklapa brak, ko i kako može promeniti ime, šta se potpisuje kada počnemo da radimo, ali i zanimljivost o žabama kao simbolu životnih ciklusa, čime su izrazili i simpatije ka prirodnim naukama poput biologije.
Učenice obrazovnog profila kuvar, su pokazale koje su najpoznatije poslastice naučile da spremaju i odale tajnu kako se spremaju tradicionalni novogodišnji medenjaci i Valdano salata.
Pored objašnjenja šta je porodica i kolika je njena uloga i značaj u životu svake osobe, turističko-hotelijerski tehničari su prikazali značaj i oblike komunikacije, koja nam je neophodna u svakodnevnom životu.
Različiti obrazovni profili razmenili su, na ovom času interesovanja i znanja. Jer, čovek se uči dok je živ.