SEMINAR ZA NASTAVNIKE

 

Već dugi niz godina Ekonomsko-trgovinska škola u Boru organizuje seminare odobrene od strane Ministarstva prosvete za svoje nastavnike. Tako smo 9. i 10. aprila ove godine imali priliku da učestvujemo na seminaru pod nazivom „Profesionalizacija odeljenskih starešina u saradnji sa roditeljima“.
Realizatori seminara i gosti naše škole bile su Maja Vračar i Vesna Petrović, pedagozi iz Beograda. Cilj seminara bio je unapređivanje saradnje roditelja i odeljenskih starešina, a naglasak je bio na poštovanju ličnosti roditelja i nastavnika radi razvijanja međusobnog poverenja, na efikasnom korišćenju vremena, aktivnom učestvovanju roditelja u saradnji sa školom i korišćenju iskustva roditelja („roditelj najbolje poznaje svoje dete i zna šta je najbolje za njega“ te je često neophodan „zajednički rad na rešavanju i otklanjanju uzroka neuspeha“), na potrebi da i sami učenici ponekad prisustvuju roditeljskim sastancima i predstave roditeljima određene činjenice i situacije u vezi sa temom sastanka.
Nastavnicima je skrenuta pažnja da budu dosledni i među sobom usaglašeni i da izostanke učenika pravdaju u zakonskom roku od osam dana i to isključivo kada roditelj donese opravdanja i da rade na podizanju pedagoške svesti i kulture roditelja.
Seminar je protekao u najboljem redu te bih pohvalila kako predavače, tako i svoje kolege zbog dobre atmosfere, timskog rada i spremnosti da se prihvate novine u vezi sa svim prethodno pomenutim.

Slađana Radosavljević Đošić, nastavnik srpskog jezika i književnosti