Zanimanje konobar spada u podru?ije rada ugostiteljstva u trajanju od tri godine. Osnovna delatnost ovog zanimanja je u usluživanju gostiju u raznim ugostiteljskim objektima.
Kao i u ostalim obrazovanim profilima tre?eg stepena, look škola pruža u?enicima znanja iz opšte-obrazovanih predmeta – nešto više u I razredu, dok u II i III razredu ve?a pažnja se poklanja uže stru?nim predmetima, a posebno prakti?noj nastavi. U?enici konobari u II i III razredu izvode po dva dana u nedelji prakti?nu nastavu u ugostiteljskim objektima, a u toku školske godine imaju 150 ?asova blok nastave ili pet nedelja prakti?nog rada.
Ovo zanimanje od u?enika zahteva sposobnosti i osobine kao što su: ljubaznost, pravilno držanje tela, urednost, komunikativnost, kulturno opho?enje, strpljivost, toleratnost i prili?nu pedantnost.
Naši u?enici konobari su ?esto angažovani za sve kulturne i javne manifestacije u gradu i svoj posao obavljaju veoma profesionalno.
U toku školovanja u?enici konobari se osposobljavaju i sti?u znanja i veštine iz razli?itih oblasti, a to su:
-Upoznavanje se ugostiteljskim poslovnim jedinica kao što su: hoteli, moteli, restorani, gostionice, bifei, kafane, kr?me, kafe-restorani i restorani na prevoznim srestvima.
-Upoznavanje sa radnom obu?om i ode?om uslužnog osoblja, li?ne i radne higijene osoblja.
-Upoznaju se sa vrstama ugostiteljske opreme, nameštajem i prostorijama za prijem i usluživanje gostiju.
-Upoznaju se sa osnovnom podelom inventara, odnosno prema inventaru kao i rukovanjem i održavanjem inventara za usluživanje. Tu spadaju: rublje(stolnjaci, setovi, salvete, krpe za brisanje), staklo(staklene ?inije, ?aše, bokali, flaše…), porculan( sve vrste tanjira, šolje, ?inije), metalno posu?e( tanjiri, ?inije, ovali, kantice, šolje za supe idr), pribor za jelo i pono?ni iventar za usluživanje.
-Upoznavanje sa vrstama usluživanja- be?ki, francuski, engleski i ruski.
-Upoznavanje sa vrstama pi?a, vinskim kartonima, pripremljanjem koktela.
-Upoznaju se sa do?ekom i prijemom gostiju, usluživanjem gostiju, kao i naplatom i ispra?ajem gostiju.
-Upoznaju se sa usluživanjem na saobra?ajnim srestvima: u vagon restoranima, na brodu, u avionu, autobusu…
Nakon završetka školovanja konobari se mogu zaposliti u svim ugostiteljskim objektima ili upisati u mati?noj školi dokvalifikaciju i prekvalifikaciju. Tako?e mogu nastaviti školovanje na Visokim strukovnim školama.
NASTAVNI PLAN
| Predmeti | I | II | III |
| Srpski jezik i književnost | 3 | 2 | 2 |
| I Strani jezik | 2 | 2 | / |
| Fizi?ko vaspitanje | 2 | 2 | 2 |
| Matematika | 2 | 2 | 1 |
| Ra?unarstvo i informatika | 0+2 | / | / |
| Istorija | / | / | 2 |
| Hemija | 1 | / | / |
| Ekologija i zaštita životne sredine | / | 1 | / |
| Geografija | 1 | / | / |
| Sociologija sa pravima gra?ana | / | / | 1 |
| Strani jezik II | 2 | 2 | 2 |
| Zdravstvena kultura | 2 | / | / |
| Osnove turizma i ugostiteljstva | 2 | / | / |
| Sve?ani prijemi | / | / | 0+3 |
| Usluživanje* | 0+6+6 | 0+6+6 | 0+5+6 |
| Ishrana | / | 2 | / |
| Ekonomika turisti?kih i ugostiteljskih preduze?a | / | 1 | / |
| Psihologija u turizmu i ugostiteljstvu | / | / | 2 |
| Osnove kuvarstva | / | 2 | / |
| Osnove poslasti?arstva | / | / | 1 |
| Turisti?ka geografija | / | 1 | / |
| Preduzetništvo | / | / | 0+2 |
| Profesionalna praksa** | 30 | 60 | / |
| Gra?ansko vaspitanje/Verska nastava | 1 | 1 | 1 |
| Izborni predmeti prema programu obrazovnog profila | / | 2 | 2 |
| Lista izbornih predmeta: | |||
| Stru?ni predmeti: | |||
| Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu | / | 2 | / |
| Barsko poslovanje | / | 2 | / |
| Marketing u turizmu i ugostiteljstvu | / | / | 2 |
| Opšta turisti?ka geografija | / | / | 2 |
| Opšteobrazovni predmeti: | |||
| Strani jezik I | / | / | 2 |
| Izabrani sport | / | 1 | 1 |
| Istorija (odabrane teme) | / | / | 1 |
| Likovna kultura | / | 1 | / |
| Muzi?ka kultura | / | 1 | / |
*Kod usluživanja nastava se realizuje kroz ?asove vežbi i ?asove prakti?ne nastave
**Nastava se realizuje samo kroz ?asove blok nastave ?iji je broj prikazan na godišnjem nivou