O vanrednom obrazovanju

Vanredno obrazovanje mogu da upišu lica starija od 17 godina.

Ispiti koji se polažu sa pismenim zadatkom:
 • matematika
 • srpski jezik i književnost
 • strani jezik I
 • strani jezik II
 • računovodstvo
 • statistika
Ispiti koji se polažu sa praktičnom nastavom
 • kuvarstvo sa praktičnom nastavom
 • usluživanje sa praktičnom nastavom
 • poslastičarstvo sa praktičnom nastavom
 • praktična nastava kod trgovaca
Svi ostali ispiti koje vam stoje u Rešenju koje dobijete u školi kad upišete vanredno obrazovanje polažu se usmeno.

                       Dužina trajanja vanrednog obrazovanja

 I  Učenici koji su završili neku od srednjih škola bilo trećeg ili četvrtog stepena i u našoj školi žele da upišu prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju mogu završiti vanredno školovanje u kraćem roku u zavisnosti od tempa polaganja ispita. Što su učenici vredniji i radniji brže će doći do diplome.

Naime, dužina vanrednog školovanja zavisi od broja ispita i vrste srednje škole koju je kandidat prethodno završio.

Dakle, razredi nisu vezani za školsku godinu ali je bitna postupnost u polaganju predmeta po razredima.

Kod prekvalifikacije se polažu samo stručni predmeti dok se kod dokvalifikacije polažu dopunski predmeti prema programu i profilu koje odredi Nastavničko veće škole.

II  Učenici koji su započeli redovno školovanje pa su napustili iz bilo kog razloga, u našoj školi mogu nastaviti školovanje II, III, ili IV razreda i to kao vanredni učenici po principu jedan razred u jednoj školskoj godini.

III  Škola ne vrši upis učenika na vanredno školovanje onih kandidata koji su završili SAMO osnovnu školu. Učenik mora da ima bar jedno svedočanstvo o završenom I razredu.

Pročitajte više o dokvalifikacijiprekvalifikaciji i specijalizaciji u našoj školi.

250 Comments

 1. ivana 7 маја, 2014 at 9:40 pm

  sdf

 2. Tamara 7 маја, 2014 at 9:44 pm

  dobro vece! mene interesuje da li ima 4 godina poslasticarstva? i ako ima koliko bi me kostala? ja sam zavrsila u Podgoricu 3 godine poslasticarstva u srednjoj skoli „Sergije Stanic“ i sada me interesuje da li ja mogu zavrsiti vanredno 4 godinu kod vas…

 3. SAJ 7 маја, 2014 at 9:50 pm

  Zdravo i mene zanima isto sam zavrsio prvu godinu pa da li mogu da je nastavim vanredno smer mi nije bitan samo da ima 4 stepen jer hocu u sup da bih mogao posle u SAJ hvala

 4. Vesna, pedagog 8 маја, 2014 at 8:19 am

  Zdravo Tamara, što se tiče tvog pitanja mogu ti reći da za obrazovni profil poslastičar nema četvrti stepen. U našoj školi u Boru možeš upisati neki drugi smer četvrtog stepena kao što je ugostiteljski tehničar ili turistički tehničar. U drugim gradovima, tačnije u Ugostiteljsko-turističkim školama, možeš upisati vanredno i za kulinarskog tehničara. Izbor je na tebi, pa se odluči. Pozdrav!

 5. Vesna, pedagog 8 маја, 2014 at 8:25 am

  Odgovor za SAJ – možeš da nastaviš školovanje kao vanredni učenik ukoliko imaš svedočanstvo o završenom prvom razredu bilo kog obrazovnog profila i ukoliko imaš više od 17 godina. Pozdrav!

 6. Tamara 8 маја, 2014 at 9:34 am

  Da li ima negdje 4 stepen poslasticarstva? Jer ja mogu da zavrsim i u mojoj bivsoj skoli isto to sto me vi nudite.

 7. SAJ 8 маја, 2014 at 10:46 am

  Hvala vam puno imam svedocanstvo i 19 god

 8. slobodan 8 маја, 2014 at 10:48 am

  imam 29 g ,isao sam sva tri razreda srednje tehnicke skole smer automehanicar,ali nisam diplomirao ,iz razno raznih razloga…zanima me da li imam pravo na vanredno polaganje diplomskog rada i sticanje diplome?

 9. Vesna, pedagog 8 маја, 2014 at 2:19 pm

  Tamara, četvrti stepen za obrazovni profil poslastičar ne postoji, to sam ti već odgovorila i zato sam ti ponudila srodne obrazovne profile kao dokvalifikaciju.

 10. Vesna, pedagog 8 маја, 2014 at 2:25 pm

  Zdravo Slobodane, naravno da imaš pravo da u školi u kojoj si završio 3 godine smera automehaničar završiš i završni ispit. Treba samo da se obratiš nadležnima u školi. Pozdrav!

 11. SAJ 8 маја, 2014 at 9:58 pm

  SAMO DA NAGOVESTIM JER SAM PROCITAO DA NEKI ZELE DA NASTAVE VANREDNO SKOLOVANJE DA BI RADILI U POLICIJI TO NIJE MOGUCE I ZATO NE IDITE UZALUD!!! 🙂

 12. Nebojsa 30 маја, 2014 at 5:15 pm

  Zdravo, zanima me posto ove godine zavrsavam za pekara dali mogu kod vas da nastavim za kulinarskog tehnicara?

 13. MakfIRA 30 маја, 2014 at 9:28 pm

  Zdravo. htela bih da znam , dali ja mogu , ici na 4 predmeta vanredno poloziti , jer nisam mogla proci na razredne ispite , ima li mogucnosti da ja prolazim 3 godinu , ako mogu ici na te predmete i polagati ? hwalla unapred !

 14. Anči 31 маја, 2014 at 1:59 pm

  Da li možda imate informaciju da li postoji V stepen konobar specijalista u Novom Pazaru? Da li se podrazumeva da sve ugostiteljske škole imaju specijalizaciju? Unapred veoma zahvalna… 🙂

 15. Vesna, pedagog 2 јуна, 2014 at 9:13 am

  Zdravo Nebojša, na žalost mi nemamo obrazovni profil kulinarski tehničar ni u redovnom ni u vanrednom školovanju. Pokušaj u nekom drugom gradu. Pozdrav!

 16. Vesna, pedagog 2 јуна, 2014 at 9:21 am

  Zdravo Makfira, nisi napisala koji obrazovni profil je u pitanju. Budi malo preciznija i jasnija u pogledu polaganja ispita za nastavak školovanja. Pozdrav!

 17. Vesna, pedagog 2 јуна, 2014 at 9:37 am

  Zdravo Anči, u principu škole koje imaju dokvalifikaciju i prekvalifikaciju odnosno vanredno obrazovanje imaju i specijalizaciju. Pošto tebe konkretno interesuje Ugostiteljsko-turistička škola u Novom Pazaru, evo ti njihovog telefona i mejl adrese: 020/317-896; info@turistskola.edu.rs
  Pozdrav!

 18. Dragan 2 јуна, 2014 at 10:00 pm

  Zavrsio sam vanredno 1. godinu trogodisnjeg smera i polozio 10 ispita iz 2. godine mogu li da se ispisem iz sadasnje skole i upisem u drugu (zbog preseljenja u drugi grad) pri tom ne menjajuci profil a da mi se priznaju polozeni ispiti i da ne gubim godinu, hvala i veliki pozdrav

 19. Vesna, pedagog 3 јуна, 2014 at 8:42 am

  Zdravo Dragane, naravno da imaš pravo da nastaviš započeto vanredno školovanje na istom obrazovnom profilu u drugom gradu. Škola u kojoj si položio 10 ispita je dužna da ti izda Uverenje o položenim ispitima a naredna škola će priznati te ispite i nastavićeš dalje sa ispitima. Naravno, prethodno moraš da se upišeš u novu školu. Pozdrav!

 20. Tanja 3 јуна, 2014 at 10:33 pm

  Dobro vece ,zanima me da li mogu 4.godinu-smer Ekonomski Tehnicar…Prijaviti napr.Statistiku i Racunovodstvo?Dva pismena…Ako je razlog opravdan,Ja imam 3.stepen srednje.Polazem samo razliku predmeta.Negde sam procitala,da ne mogu polagati dva pismena u jednom roku..A iz 4.imam -Matematiku,Statistiku,Srpski i Engleski..To bi trebalo da cekam 4 roka..To mi je mnogo..Ja bi inace zbog posla polagala,

 21. Vesna, pedagog 5 јуна, 2014 at 8:35 am

  Zdravo Tanja, nisam sigurna da sam te najbolje razumela. Završila si treći stepen, da li si upisala vanredno obrazovni profil ekonomski tehničar?Ako jesi, prvo treba da položiš razliku u opšteobrazovnim predmetima i stručne predmete u I, II, i III razredu. Tako ćeš za svaki završeni razred dobiti svedočanstvo. Na kraju ti ostaju ispiti iz celog četvrtog razreda. Koje ćeš ispite prijaviti, isključivo zavisi od tebe. Škola u kojoj završavaš vanredno obrazovanje pravi raspored polaganja ispita. Ispite sa pismenim zadacima možeš prijaviti više od jednog za jedan ispitni rok. Jedino ne možeš polagati dva pismena ispita u jednom danu. Pozdrav!

 22. Vesna, pedagog 5 јуна, 2014 at 8:37 am

  Zdravo Tanja, nisam sigurna da sam te najbolje razumela. Završila si treći stepen, da li si upisala vanredno obrazovni profil ekonomski tehničar? Ako jesi, prvo treba da položiš razliku u opšteobrazovnim predmetima i stručne predmete u I, II, i III razredu. Tako ćeš za svaki završeni razred dobiti svedočanstvo. Na kraju ti ostaju ispiti iz celog četvrtog razreda. Koje ćeš ispite prijaviti, isključivo zavisi od tebe. Škola u kojoj završavaš vanredno obrazovanje pravi raspored polaganja ispita. Ispite sa pismenim zadacima možeš prijaviti više od jednog za jedan ispitni rok. Jedino ne možeš polagati dva pismena ispita u jednom danu. Pozdrav!

 23. suzana 20 јуна, 2014 at 8:54 am

  Postovani.
  Ja sam vanredan ucenik srednje skole. I zanima me koliko ispita mogu da prijavim u jednom mesecu? Ostalo mi je jos 5 predmeta. Da li mogu svih 5 da prijavim u augustu? Unapred hvala

 24. Vesna, pedagog 20 јуна, 2014 at 9:27 am

  Zdravo Suzana, naravno da možeš da prijaviš onoliko ispita za koliko se budeš spremila i naučila. Pozdrav!

 25. Pedja 23 јуна, 2014 at 3:26 pm

  Molio bih Vas da mi date odgovor na jedno pitanje posto u skoli u kojoj sam upisan ne znaju, naime upisao sam vanredno trogodisnju skolu po resenju ministarstva prosvete, zavrsio I razred sa prosekom 4.30, i sad me zanima postoji li neka mogucnosta da upisem II razred i polazem ispite u avgustovskom roku, veoma mi je bitno da ne gubim vreme cekajuci oktobar i sled. skolsku god. Unapred zahvalan.

 26. Vesna, pedagog 24 јуна, 2014 at 10:35 am

  Zdravo Peđa, iznenađena sam što u školi gde završavaš vanredno obrazovanje nisi dobio odgovor. Škola koja vrši upis vanrednih učenika mora da ima Pravilnik o organizaciji i sprovođenju ispita vanrednih učenika. Pretpostavljam da si dobio Rešenje potpisano od strane direktora u kome treba da stoje ispiti po redosledu razreda. Moj ti je savet da se obratiš nadležnima u školi pa i samom direktoru. Bez obzira na moj odgovor, tvoje vanredno školovanje se nastavlja u toj školi prema važećim pravilima. Pozdrav!

 27. selma 16 јула, 2014 at 1:44 pm

  Molim vas da mi odgovorite.Zavrsila sam skolu 3. stepena pre 10 godina, da li sada mogu da zavrsim 4-ti stepen jer mi treba zbog upisa na fakultet.U pitanju je modelarstvo.

 28. Vesna, pedagog 17 јула, 2014 at 7:53 am

  Zdravo Selma, naravno da možeš upisati vanredno četvrti stepen željenog smera. Jedino moraš da pitaš da li imaju vanredno obrazovanje u toj školi. Pozdrav!

 29. Pavle 19 јула, 2014 at 6:34 pm

  Postovanje, zavrsio sam dva razreda arhitektonsko-tehnicke skole i posle toga sam iz nekih razloga napustio skolovanje pa me interesuje da li bi ako bih kod vas nastavio skolovanje tipa za kuvara morao da idem sve izpocetka ili bi mi se te dve godine uvazile? hvala

 30. Ana 10 августа, 2014 at 3:21 pm

  Postovani,
  Zanima me kako mogu da zavrsim 4-tu godinu Gimnazije, posto sam zavrsila tri godine , ali zbog nekih okolnosti nisam bila u mogucnosti da zavrsim cetvrtu godinu. Pa me zanima kakva je procedura u ovom slucaju?

  Pozz

 31. Vesna, pedagog 18 августа, 2014 at 9:58 am

  Zdravo Pavle, odgovaramo ti sa malim zakašnjenjem. Možeš upisati u našoj školi vanredno za obrazovni profil kuvar. Što se tiče ispita, uvidom u tvoja svedočanstva komisija će odrediti koje ispite će priznati a koje ćeš polagati. Pozdrav!

 32. Stefan 19 августа, 2014 at 2:10 pm

  Ja hocu da upisme 4 stepen za postara jel ima to kdo vas ili nema????

 33. Stefan 19 августа, 2014 at 2:17 pm

  da li znas jel ima mozda u zajecaru vanredna skola za postara ja hocu to da upisem ako ima.

 34. Vesna, pedagog 20 августа, 2014 at 2:03 pm

  Zdravo Ana, da bi završila četvrti razred gimnazije najbolje da se obratiš matičnoj školi u kojoj si završila prethodne razrede. Ukoliko škola ne upisuje vanredne učenike, možeš odabrati neku od srednjih stručnih škola. Pozdrav!

 35. Vesna, pedagog 20 августа, 2014 at 2:05 pm

  Odgovor za Stefana: u Boru i Zaječaru nema škole za poštara. Pokušaj u Beogradu. Pozdrav!

 36. Stefan 22 августа, 2014 at 11:31 am

  Da li za kuvara moze da se upise u Sokobanji i do kada je rok.Mozes li da se raspitas?

 37. Vesna, pedagog 22 августа, 2014 at 1:39 pm

  Stefane, najbolje je da sam pozoveš školu u Sokobanji i dobiješ informacije iz prve ruke.

 38. natasa 22 августа, 2014 at 5:51 pm

  gospodjo vesna.naime ja sam vanredni ucenik stariji od 20god.interesuje me dali postoji neki zakon po kome mogu ranije zavrsiti srednju skolu zbog preseljenja u drugoj drzavi.trenutno sam 2 godina i ostalo mi je jos 10 ispita da je zavrsim a onda ide 3i 4godina.dali to uopste postoji u zakonu posto sam ja skolu upisala preko ministarstva prosvete a sa obzirom da imam 36 god.dali je ja ranije mogu zavrsiti van ispitnih rokova ali u skladu sa zakonom.molim vas odgovorite mi jer mi je veoma bitno.pozdrav

 39. Pedja 23 августа, 2014 at 1:27 am

  Natasa, posto sam i ja upisan prosle godine po resenju, mogu ti preneti neka iskustva. Po pravilu trebalo bi ici godina za godinu ali ako si dobar djak napises ili usmeno podneses zahtev sekretaru skole i direktor ce ti omoguciti da zavrsis u kracem roku, npr. ako u tri roka zavrsis godinu u ona dva mozes upisati i polagati ispite iz sledece godine, takodje direktor moze da ti omoguci da polazes i vise od 5 predmeta u jednom roku, i neki medju rok ako ima razloga za to, to je sve sto je moguce i mislim da je jedini uslov da postizes dobre rezultate u ucenju nije uslov da imas prosek 5.00 sto mislim da i nije realno sobzirom da se radi celo gradivo po predmetu ili bar u mojoj skoli nema takvih slucajeva. Pozdrav za tebe i nemoj da odustajes. Hvala i gospodji/ci Vesni na uputama koje sam dobio.

 40. Vesna, pedagog 25 августа, 2014 at 1:59 pm

  Zdravo Nataša, vidim da me je Peđa predohitrio u odgovoru i hvala mu na informacijama. Svakako bi bilo najbolje da se obratite nadležnima u školi i od njih dobijete odgovor iz prve ruke. Ali da znate, mimo ispitnih rokova nećete moći da polažete ispite. To je zakonska obaveza koju škole moraju da poštuju. U svakom slučaju želim Vam mnogo sreće. Pozdrav!

 41. boban fandja 30 августа, 2014 at 8:20 am

  Zavrsio sam prvu i drugu godinu u mladenovcu 1998 godine i pise zajednicke osnove da moze sa te dve godine uz neku razliku da zavrsim trecu godinu…
  Unapred zahvalan…

 42. raco mentovic 31 августа, 2014 at 11:12 pm

  Da li i Zaječarskoj medicinskoj školi postoji pedijatrijski smer?

 43. Vesna, pedagog 1 септембра, 2014 at 1:33 pm

  Odgovor za Bobana: možeš da nastaviš školovanje kao vanredni učenik uz obavezno prilaganje svedočanstva I i II razreda. Pozdrav!

 44. Bojan 5 септембра, 2014 at 8:17 pm

  Postovani,zavrsio sam 3. stepen za kuvara,zanima me sta je potrebno da bih zavrsio V stepen (kuvar specijalista),unapred hvala.

 45. Jovana 6 септембра, 2014 at 6:54 pm

  Dobro vece, htela sam da Vas pitam da li postoji mogucnost da kod Vas zavrsim 3 i 4 stepen srednje ekonomske skole. Ja sam zbog zdravstvenog stanja pre 3 godine morala da odustanem od skolovanja jer su mi lekovi bili skupi. Da li postoji sansa da kod Vas zavrsim 3 i 4 godinu. Ja sam inace iz Arilja.
  Hvala Vam u nared na odgovoru.

 46. mara 9 септембра, 2014 at 10:57 pm

  Koliko ispita treba da položi neko ko je završio za automatičara IV stepen, da bi dobio diplomu kuvara? Koliko to školovanje traje?

 47. Vesna, pedagog 11 септембра, 2014 at 8:13 am

  Zdravo Bojane, u našoj Ekonomskoj školi u Boru nema specijalizacije za kuvara pa ćeš potražiti informacije u nekoj drugoj školi. Jedan od uslova specijalizacije je svakako određeno radno iskustvo u struci uz polaganje dodatnih ispita. Pozdrav!

 48. Vesna, pedagog 11 септембра, 2014 at 8:44 am

  Zdravo Jovana, što se tiče vanrednog školovanja u našoj školi za detaljne informacije pozovi sekretara škole na broj 030/ 2456-310. Pozdrav!

 49. Vesna, pedagog 11 септембра, 2014 at 9:01 am

  Odgovor za Maru: broj ispita u prekvalifikaciji sa IV na III stepen (kuvar) određuje školska komisija na osnovu priloženih svedočanstava. Mahom su to stručni predmeti u svim razredima i praktična nastava. Školovanje traje onoliko koliko je kandidat zainteresovan i vredan za učenje i polaganje ispita. Pozdrav!

 50. Fadila 12 септембра, 2014 at 1:33 pm

  Ovde vidim samo informacija za vanredna polaganja srednjih skola. Da li imate neke informacije vezano za osnovo obrazovanje, odnosno za polaganja-vanredna iz osnovne skole, recimo, ako neko nema 6-7-8 razred o.s. kako ide ta procedura i zna li neko u kojim skolama u Srbiji postoje takva polaganja. Unapred hvala.

Leave A Comment