Prekvalifikacija

 

Prekvalifikacija se vrši  na zanimanjima:

 • ekonomski tehničar           15 slobodnih mesta
 • pravni tehničar                   10 slobodnih mesta
 • turistički tehničar               15 slobodnih mesta
 • trgovac                                  15 slobodnih mesta
 • kuvar                                       15 slobodnih mesta
 • konobar                                  15 slobodnih mesta
Kod upisivanja prekvalifikacije potrebno je priložiti svedočanstva o završenim razredima kako bi se utvrdilo spisak ispita koji se kod prekvalifikacije moraju položiti.
 Posted by at 8:53 pm

  60 Responses to “Prekvalifikacija”

 1. Poštovani,interesuje me koje ispite i koliko ,tj.razlike ispita bi trebao polagati da postanem turistički tehničar a imam završenu jako srodnu školu ugostiteljsko-turistička IV stepen konobar a govorim tri glavna svetska jezika? Pošto su to jako srodna stručna sprema interesuje me mogućnost PREKVALIFIKACIJE,koliko traje i koliko se plaća ..Hvala unapred
  Mirko

 2. Poštovani, svakako se možete prekvalifikovati, ali tačan broj ispita se može utvrditi tek kad se uporede nastavni predmeti koje ste slušali u srednjoj školi (iz Vaših svedočanstava) i nastavn plan za obrazovni profil turistički tehničar. Godišnja školarina je oko 6.000 dinara, a cena ispita je od 700 do 1.400 dinara.

 3. postovani interesuje me ,imam ///stepen trgovacke skole u nisu ,dali mogu da se prekvaifikujem za ekonom.texnicar hvala.

 4. Možeš, ali koiko i koje ispite treba da položiš možemo da ti kažemo tek kad vidimo tvoja svedočanstva.

 5. zanima me da li mogu da se prekvalifikujem zavrsila sam za veterinarskog tehnicara i interesuje me da li bi mogla da prekvalifikujem u medicinsku sestru?????

 6. Jasmina, sigurno možeš ali u Medicinskoj školi, a ne u Ekonomsko-trgovinskoj. 🙂

 7. Pozdrav. Zavrsila sam skolu za medicinsku sestru ,zanima me da li mogu,gde i kako da se prekvalifikujem u veterinarskog tehnicara ? i da li ce mi onda vaziti i dalje diploma medicinske sestre? Hvala

 8. Meli, diploma medicinske sestre ti važi do kraja života. Ako bi se prekvalifikovala u veterinarskog tehničara to bi samo značilo da imaš završene dve srednje škole. Inače, za prekvalifikaciju moraš da se obratiš školi u kojoj se u redovnom obrazovanju školuju veterinarski tehničari. Pozdrav!

 9. Zavrsila sam 3. razred srednje medicinske skole smer – Fizioterapeutski tehnicar. Da li je moguce da se premestim u 4. godini za Medicinsku sestru-opsti smer? I da li je takvo skolovanje vanredno ili ne?

 10. Tinchy90, odgovore na tvoja pitanja možeš dobiti isključivo u tvojoj školi.

 11. Znam. Planiram da ih tamo pitam. Samo sam htela da pitam,ima li sanse za tako nesto. 🙂

 12. Zavrsila sam tri razreda srednje skole odnosno i cetvrti ali nisam diplomirala pa samim tim nemam svedocanstvo 4 godine ,moje pitanje je da li mogu da se prekvalifikujem za graficku skolu i imam diplomu te skole ?,hvala

 13. mozes ali ne kod nas u ETS vec u skoli gde si stekla ova tri svedocanstva

 14. Jel moze posle zavrsene Ekonomske skole prekvalifikacija na Medicinsku skolu opsteg smera??

 15. Može, ali u srednjoj medicinskoj školi koja školuje, pored redovnih, i vanredne učenike. Broj ispita za prekvalifikaciju je veliki, polažu se svi stručni predmeti.

 16. koliko ispita treba da polozim da se prekfalifikujem za sestru vaspitaca?zavrsila sam medicinsku skolu opsti smer?

 17. Jelena, odgovor možeš dobiti samo u školi gde se školuju vaspitači. Pozz.

 18. Zavrsila sam treci stepen trgovacke skole, htela bih na cetvrti, za trg. teh. Koliko vremenski traje da se da razlika i koliko ispita otprilike?

 19. Zavrsila sam srednju veterinarsku,pa zapocela vanredno medicinsku,opsti smer u valjevu,pa stigla do 3.god i prestala pre 5 god…da li je moguce da se prebacim u bg i zavrsim do kraja tj da li ce mi u bg priznati te ispite iz valjeva???

 20. Draga Danka, broj ispita koji polažeš određuje nastavničko veće škole na predlog stručnih veća za određenu grupu predmeta tako da ja ne mogu da ti dam konkretan odgovor koliko bi ispita polagala, ali ti mogu reći da će to otprilike biti cela četvrta godina, ali i verovatno neka razlika iz prve tri godine. Koliko brzo bi mogla da završiš zavisi od toga koliko ispita prijavljuješ u nekom roku i naravno koliko učiš. Možda bi mogla telefonom da kontaktiraš sekretarijat škole da ti oni pruže detaljnija uputstva. Pozz.

 21. Draga Ivana, odgovor na tvoje pitanje može ti dati samo škola u koju se prebacuješ, a ja ti mogu reći da se u svakoj školi vode zapisnici sa podacima o vanrednim učenicima i predmetima koji su polagali, pa bi ispiti trebalo biti priznati. Pozz.

 22. Hteo sam da pitam, sobzirom da je kraj godine verovatno nebih mogao da sad krenem sa prekvalifikacijom , zavrsio sma gimnaziju pa sam mislio da se prekvalifikujem u Kuvara . Najverovatnije cu morati da cekam sledecu godinu ili postoji sansa i sada ??

 23. Srdjane, upis na prekvalifikaciji i dokvalifikaciji se vrši i u toku školske godine, tako da se možeš upisati i sada, bi imao manje rokova za polaganje ove školske godine. Onda bi verovatno morao da obnoviš godinu sledećeg septembra, pa nastaviš dalje.

 24. Postovani,zavrsila sam srednju ekonomsku skolu u trajanju od 4 godine,nakon toga sam zavrsila visoku skolu str. studija za obrazovanje vaspitaca.
  Upisala bih srednju medicinsku skolu,da li ce mi biti predmeti kao sto su ,,filozofija“ ,
  ,,psihologija“ … biti priznate jer sam ih vec polagala na visokoj skoli? I kolika je razlika predmeta?
  Hvala u napred

 25. Merima, informaciju da li će ti predmeti biti priznati i kolika je razlika predmeta može ti pružiti isključivo škola koju hoćeš da upišeš, a ne mi. Pozdrav.

 26. ja sam /// stepen frizer da li ja mogu d se prekvalifikujem za medicinsku sestru? i gde? hvala

 27. Monika, sa svog zanimanja možeš da se prekvalifikuješ za medicinsku sestru, ali je potrebno da kontaktiraš srednje medicinske škole koje to rade. Ne znam odakle si da bih ti odgovorila koja medicinska škola ti je najbliža, inače ona postoji u svim većim gradovima. Ako si iz Bora srednju medicinsku školu imaš u Zaječaru. Pozdrav.

 28. Zanima me da li kada se polaze vanredno,polaze se svaka godina posebno,ili kako vec ? Ako srpski jezik imate za sve 4 godine,polazete 4 puta ili jednom za sve 4 godine ?

 29. Irena, svaki razred posebno, redom, prvo prvi, pa drugi itd. Dakle srpski bi se polagao 4 puta, ali ne za redom, nego kako koji razred naiđe. Pozz.

 30. Hvala vam puno Sonja !! Bicu slobodna da vas jos pitam za vase misljenje koliko vanredno skolovanje moze da traje najduze ? Naravno ako se sve daje u roku,i na vreme 🙂

 31. Pa Irena, ne mogu tačno da odgovorim na ovo pitanje, jer ne znam prvo, koje je zanimanje u pitanju (broj predmeta se od zanimanja do zanimanja razlikuju), zatim po koliko bi ispita prijavljivala u ispitnom roku (neko prijavljuje 2 neko 5) i sl. U suštini, onaj ko hoće tome da se posveti može i brzo da završi. Pozz.

 32. Pa u pitanju je prekvalifikacija u medicinsku skolu posle zavrsene ekonomske skole…Hvala vam na svim informacijama !!!! Pozdrav

 33. Zanima me da li nakon 3. stepena mogu da upisem 4. stepen (iste skole) kao redovan djak? Dakle, rekli su mi da je prekvalifikacija moguca samo kao vanredni djak, pa me zanima da li je to istina? Hvala!

 34. Zdravo Ana, upis u srednju školu kao redovan učenik je moguć do 17. godine života. Nakon toga kandidati se upisuju na vanredno školovanje. S obzirom da ti imaš više od 17 godina i da si završila srednju školu sa trećim stepenom, sada možeš da se prefalifikuješ za četvrti stepen bilo kog obrazovnog profila ali samo kao vanredni učenik. Pozdrav!

 35. Da li mogu, da upisem veterinarski fakultet, ako sam ucila ekonomsku – smer komercijalista.?

 36. Ja sma ove skolske godine zavrsila 3. razred, pa zato pitam… u skoli su mi rekli da moram na vanredno a ja nisam bas sigurna da je tako… ili jeste?

 37. Postovani,zavrsila sam trgovacku 3 stepen,pocela sam prekvalifikaciju za ekonomskog tehnicara i dala 2 godine,i prekinula 99g.Zanima me da li mogu da nastavim ,jos trecu i cetvrtu god. ili moram iz pocetka?

 38. Aleksandra, možeš, potrebno je samo da se dobro pripremiš za prijemni na fakultetu. Pozdrav!

 39. Jelena, ako si završila dve godine i imaš svedočanstva za prvi i drugi razred ekonomskog tehničara, onda ne postoji nikakav problem, možeš nastaviti, samo je potrebno da se upišeš kao vanredni učenik sa sledećom školskom godinom. Pozdrav!

 40. Meni tada nisu dali klasicna svedocanstva nego su mi na poledjini svedocanstva iz trgovacke otkucali predmete i ocene i pecatirali.A trecu sam pocela i dala 3 ispita i za to su mi dali potvrdu.Da li i to vazi?I kada mogu da upisem?

 41. Zdravo Jelena, ako u našoj školi želiš da se upišeš na vanredno školovanje moraćeš lično da doneseš svedočanstva koja su ti izdata da bi se utvrdila njihova validnost. Svaka škola je dužna da svom učeniku bilo vanrednom ili redovnom izda originalno svedočansvo na specijalnom obrascu koje propisuje Ministarstvo prosvete. Ukoliko su drugačija mogu se smatrati nevažećim jer su izdata mimo zakonskih propisa. Pozdrav!

 42. Da li mozete da mi pomognete zavrsila sam cetvrti stepen- gradjevinski tehnicar koja je procedura kada bih htela da se prekvalifikujem za medicinsku sestru-vaspitac,i da li se posle zavrsetka polaze jos nesto?Pozdrav

 43. Zdravo Danijela, što se tiče tvoje prekvalifikacije za medicinsku sestru mislim da je to moguće. Jedino moraš da pozoveš neku od Medicinskih škola u Srbiji i lično se informišeš o ispitima koje ćeš polagati. Pozdrav!

 44. Postovani, upisala sam medicinsku skolu u Kragujevcu, opsti smer. Moje pitanje je da li bih mogla da se prebacim u medicinsku skolu u Zajecaru, i koji su dokumenti potrebni. Hvala!

 45. Zavrsila sam Hemijsko-prehrambrenu srednju skolu smer Hemijsko-tehnoloski tehnicar i upisala sam se na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu smer Fitomedicina. Imam uslov za upis na drugoj godini, ali finansijski mi je onemoguceno skolovanje na samofinansirajuce. Zanima me ako bi se prefalifikovala na neku visu skolu, da li bi mi priznali ispite koje sam polozila? I da li mi mozete reci koja bi visa skola odgovarala,sem poljoprivredne ali naravno da dolazi i ona u obzir!?

 46. Zdravo Tina, pozovi direktno medicinsku školu u Zaječaru pa ćeš saznati da li imaju slobodnih mesta i na kom smeru. Dok ne budeš dobila pozitivan odgovor i obezbeđeno mesto u zaječarskoj školi, nemoj da se ispisuješ iz Kragujevca. Pozdrav!

 47. Odgovor za “Biljku“: pogledajte na Internetu koje sve više škole postoje, pa pronađite odgovarajuću i direktno je pozovite. Tako ćete iz prve ruke dobiti željene informacije. Pozdrav!

 48. Zavrsila sam gimnaziju (drustveno-jezicki smer) u Beogradu. Da li mislite da mogu da se prekvalifikujem za medicinsku sestru ili za vaspitaca? Hvala!

 49. Zdravo Maria, pretpostavljam da sve srednje stručne škole vrše upis vanrednih učenika prvenstveno na dokvalifikaciji i prekvalifikaciji. Ne vidim razloga da ne možete da se upišete na prekvalifikaciji, samo je potrebno da odaberete grad i medicimsku školu i da im se lično obratite. Mnogo sreće! Pozdrav!

 50. Postovani,
  zanima me prekvalifikacija, po zanimanju sam ekonomista-turizmolog, srednja skola- turisticki tehnicar na 4 god. Zanima me prekvalifikacija smer-poslasticar i zanima me koliko strucnih predmeta trebam polagati i koliko to vremenski traje i naravno da li jos uvek postoji mogucnost upisa ili sam zakasnila kao i gde mogu pronaci cenovnik skolarine i ispita.

  S postovanjem,

  Maja