O vanrednom obrazovanju

 

Vanredno obrazovanje mogu da upišu lica starija od 17 godina.

Ispiti koji se polažu sa pismenim zadatkom:
 • matematika
 • srpski jezik i književnost
 • strani jezik I
 • strani jezik II
 • računovodstvo
 • statistika
Ispiti koji se polažu sa praktičnom nastavom
 • kuvarstvo sa praktičnom nastavom
 • usluživanje sa praktičnom nastavom
 • poslastičarstvo sa praktičnom nastavom
 • praktična nastava kod trgovaca
Svi ostali ispiti koje vam stoje u Rešenju koje dobijete u školi kad upišete vanredno obrazovanje polažu se usmeno.

                       Dužina trajanja vanrednog obrazovanja

 I  Učenici koji su završili neku od srednjih škola bilo trećeg ili četvrtog stepena i u našoj školi žele da upišu prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju mogu završiti vanredno školovanje u kraćem roku u zavisnosti od tempa polaganja ispita. Što su učenici vredniji i radniji brže će doći do diplome.

Naime, dužina vanrednog školovanja zavisi od broja ispita i vrste srednje škole koju je kandidat prethodno završio.

Dakle, razredi nisu vezani za školsku godinu ali je bitna postupnost u polaganju predmeta po razredima.

Kod prekvalifikacije se polažu samo stručni predmeti dok se kod dokvalifikacije polažu dopunski predmeti prema programu i profilu koje odredi Nastavničko veće škole.

II  Učenici koji su započeli redovno školovanje pa su napustili iz bilo kog razloga, u našoj školi mogu nastaviti školovanje II, III, ili IV razreda i to kao vanredni učenici po principu jedan razred u jednoj školskoj godini.

III  Škola ne vrši upis učenika na vanredno školovanje onih kandidata koji su završili SAMO osnovnu školu. Učenik mora da ima bar jedno svedočanstvo o završenom I razredu.

Pročitajte više o dokvalifikacijiprekvalifikaciji i specijalizaciji u našoj školi.

 Posted by at 10:08 am

  250 Responses to “O vanrednom obrazovanju”

 1. zovem se esmir i zavrsio sam srednju skolu drvopreradjivacka strucna i zanima me dali mogu da polozim vndredno za profesora od nekog predmeta drvne struke,,,, HVALA

 2. Zdravo. Ja sam iz CG drzavljanka sam Srbije. Zanima me da li ima negde u Srbiji da zavrsim cetvrti stepen frizerske skole. Ako mozete sto prije da mi odg. Hvala!

 3. Zdravo Sonja, koliko je meni poznato četvrti stepen za frizera ne postoji. Ali zato postoji peti stepen, pa možeš lično da se informišeš u Školi mode i lepote u Nišu. Moguće je da oni imaju i smer za frizere. Pozdrav!

 4. Zdravo Esmire, nisam baš najbolje razumela šta te interesuje. Možeš li da budeš malo konkretniji. Pozdrav!

 5. Zdravo Fadila, ne postoji vanredno školovanje za osnovnu školu ali zato postoji program “Druga šansa“ koji omogućava završavanje osnovne škole svima koji je nisu završili. Obrati se jednoj od osnovnih škola u svom gradu, oni će ti reći šta treba. Pozdrav!

 6. Imam jedno pitanje:Da li se polaze fizicko vaspitanje iznad 20god,posto sam cula da se do 20 polaze?Smer je trgovinski tehnicar.

 7. Zdravo Milena, tačna je informacija da vanredni učenici nakon navršenih 20 godina života ne polažu predmet fizičko vaspitanje. Pozdrav!

 8. kako se zove skola u nisu gde imaju taj V stepen za frizera?

 9. Zdravo Uroše, to je Škola mode i lepote u Nišu. Pozdrav!

 10. Zdravo, interesuje me da li na primer ako sam sada napustila prvu godinu srednje škole iz određenih razloga mogu da idem vandredno da završim prvu i ostale razrede? Ovde piše samo od druge, ali me zanima da li mogu prvu da nastavim vandredno..

 11. Zdravo Saška, pošto nisi navela ni školu ni obrazovni profil u kome si trenutno, najbolje da informacije potražiš lično u školi u kojoj si upisana. Pozdrav!

 12. Škola je ekonomska „Svetozar Miletić“ obrazovni profil Ugostiteljski tehničar.

 13. Saška, već ti je odgovoreno na postavljeno pitanje. Obrati se zaduženima u školi. Pozdrav!

 14. meni zanima da li ima 4 stepen za kuvara ekonomske skole i gde da se raspitam jos o tome ?

 15. Zdravo Dragane, što se tiče obrazovnog profila kulinarski tehničar (četvrti stepen), imaju ga skoro sve Ugostiteljsko-turističke škole, npr. u Vrnjačkoj Banji, Beogradu, Novom Sadu i drugim većim gradovima. Pozovi ih lično, pa se informiši. Pozdrav!

 16. Interesuje me koji predmeti se polazu za vanredni IV stepen kulinarskog tehnicara? Zavrsavam III godinu za kuvara u Subotici

 17. Zdravo Vera, u Novom Sadu u Srednjoj školi “Svetozar Miletić“ ima obrazovni profil kulinarski tehničar. Pozovi nadležne u školi pa se raspitaj o predmetima. Pozdrav!

 18. Interesuje me posto sam isao u zeleznicku skolu u beogradu tri godine redovno,smer tehnicar tehnicko-kolske delatnosti.U cetvrtoj godini sam se ispisao i nastavio vanredno ali na zalost nisam dao ni pola ispita.Sada bi hteo da se prebacim kod vas u skolu,smer masin bravar.Ali me zanima koliko bih predmeta morao da dam kao razliku

 19. U Subotici nece biti vanredno za IV stepen ? Zelim da upisem Prirodni Matematicki fakultet a traze IV stepena srednje skole i zato moram vanredno da polazem IV stepen

 20. Vera, nisi pročitala moj prethodni odgovor. Rečeno ti je gde treba da pitaš. Pozdrav!

 21. Zdravo Nikola, verovatno nisi obratio pažnju da je ovo sajt Ekonomsko-trgovinske škole u Boru. Mi nemamo smer koji tebe interesuje ali ako želiš da nastaviš vanredno školovanje u Boru – obrati se Mašinsko-elektrotehničkoj školi. Pozdrav!

 22. Poštovanje,
  zanima me po kom članu zakona „razredi nisu vezani za školsku godinu ali je bitna postupnost u polaganju predmeta po razredima“i da li je taj član sadržan o Zakonu o srednjem obrazovanju Republike Srbije? Zanima me da li direktor donosi odluku o polaganju ispita odnosno da li se može dati dve ili jedna i po godina u jednoj? Da li je to možda regulisano nekim pravilnikom internim u školi, a na osnovu odluke direktora!
  Hvala

 23. zdravo, zavrsio sam srednju poljoprivredno-masinsku. da li mogu polagati vanredno srednju brodomasinsku ili razliku predmeta. hvala/

 24. Zdravo Slobodane, moraćeš malo više da se potrudiš kako bi dobio odgovor na svoje pitanje odnosno, da pronađeš sajt srednje škole koja te interesuje. Ti se nalaziš na sajtu Ekonomsko-trgovinske škole u Boru, tako da nam brodomašinstvo nije poznato. Pozdrav!

 25. E ovako, ja se zovem Nikola, zavrsio sam gimnaziju i upisao Univerzitet Veterinarske Medicine u Beogradu, moracu da napustim… duga prica… Zelim da upisem srednju veterinarsku da bih bio veterinarski tehnicar, ali ne znam sta mi sve treba od dokumentacije ili da li je to uopste moguce, ako neko moze da mi pomogne evo mog e-mail-a svaki odgovor je dobrodosao bratdzh@gmail.com

 26. Zdravo Nikola, naravno da sa završenom gimnazijom možeš da nastaviš sa prekvalifikacijom na željenom smeru. Veterinarskog tehničara imaju nekoliko Poljoprivrednih škola u Srbiji i to u Futogu (021/ 895-096; 021/ 893-970; poljosko@eunet.rs) u Pančevu (013/ 219-0023; info@poljoprivredna-skola.rs) u Valjevu (014/221-557; poljskolava@open.telekom.rs); i u Beogradu 011/ 27 12 – 715; 011/2712-758; skolapkb@gmail.com.
  Evo ti kontakti traženih škola pa ćeš od njih direktno dobiti sve informacije. Srećno!

 27. zanima me da li je cena upisa i polaganja predmeta za vanredne ucenike ista u svim skolama ili skola ima pravo da odredi cenu?

 28. ja sam iz cg ali drzvljanin srbije pa me zanima dali moze kod vas da se zavrsi 7 i 8 raz za os sk ?

 29. Odgovor za Sako: nije mi jasno tvoje pitanje, gde to kod nas želiš da završiš 7 i 8 razred i šta znače skraćenice os i sk. Budi precizniji i jasniji u svom pitanju!

 30. Poštovanje,
  ponovo Vam se obraćam sa istim pitanjem obzirom da miništa nisteodgovorili:
  zanima me po kom članu zakona “razredi nisu vezani za školsku godinu ali je bitna postupnost u polaganju predmeta po razredima”i da li je taj član sadržan o Zakonu o srednjem obrazovanju Republike Srbije? Zanima me da li direktor donosi odluku o polaganju ispita odnosno da li se može dati dve ili jedna i po godina u jednoj? Da li je to možda regulisano nekim pravilnikom internim u školi, a na osnovu odluke direktora!
  Hvala

 31. Zdravo Ružice, nadam se da nismo zakasnili sa odgovorom, pa da pojasnimo ono što pitate. Naime, da bi se vanredni učenik upisao u naredni razred potrebno je da završi sve ispite iz prethodnog razreda, odnosno, učenik je završio razred kada ima sve prelazne ocene iz svih predmeta kao što i stoji u Članu 53 Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju. Postupnost se odnosi na razrede a ne na predmete. Odluku o tempu polaganja ispita donosi sam učenik, tako da se u jednoj školskoj godini mogu završiti dva razreda. Naravno, ovo se samo odnosi na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. U slučaju da učenik nastavlja započeto školovanje onda se poštuju školske godine za redom. Pozdrav!

 32. POSTOVANJE,
  ZAVRSIO SAM SREDNJU MASINSKU SKOLU,SMER METALOGLODAC, HTEO BIH SA SE DOSKOLUJEM ZA VETERINARSKOG TEHNICARA 4 STEPEN, GDE I KAKO JE TO MOGUCE? HVALA

 33. POSTOVANJE,
  ZAVRSIO SAM SREDNJU MASINSKU SKOLU,SMER METALOGLODAC 1999-TE GODINE
  , HTEO BIH SA SE DOSKOLUJEM ZA VETERINARSKOG TEHNICARA 4 STEPEN, GDE I KAKO JE TO MOGUCE? HVALA

 34. Postovani… zavrsila sam trogodisnju trgovacku… htjela bi upisati cetvrtu godinu.. ali
  Sam u nedoumici sta upisati… tako da bi zeljela od vas cuti preporuku.. unaprijed hvala..

 35. Odgovor za Nikolu, naravno da sa završenom gimnazijom možeš da nastaviš sa prekvalifikacijom na željenom smeru. Veterinarskog tehničara imaju nekoliko Poljoprivrednih škola u Srbiji i to u Futogu (021/ 895-096; 021/ 893-970; poljosko@eunet.rs) u Pančevu (013/ 219-0023; info@poljoprivredna-skola.rs) u Valjevu (014/221-557; poljskolava@open.telekom.rs); i u Beogradu 011/ 27 12 – 715; 011/2712-758; skolapkb@gmail.com.
  Evo ti kontakti traženih škola pa ćeš od njih direktno dobiti sve informacije. Srećno!

 36. Zdravo Slavice, s obzirom da si završila treći stepen obrazovnog profila: trgovac, najlakše ti je da nastaviš vanredno školovanje u istom području trgovine i upišeš se na profil trgovinski tehničar. Naravno, izbor je tvoj u zavisnosti čime želiš da se baviš u budućnosti. Pozdrav!

 37. Zdravo Nenade, pogledaj sajtove Poljoprivrednih škola i naći ćeš vanredno školovanje za veterinarskog tehničara, onda pozovi školu da se direktno raspitaš o uslovima upisa. Pozdrav!

 38. Zavrsio sam cetvrti stepen transportni komercijalista pa bi se prekvalifikovao za poljoprivednog tehnicara ito varedno sto u kracem roku.I koja je to skola i gde se nalazi

 39. zanima me sledece sin mi ide u pravno poslovnu skolu u Nisu treca je godina zbog velikog broja izostanaka bice iskljucen iz skole, da li moze da se prebaci na vanredno skolovanje i koji su uslovi?

 40. Dobro vece…zanima me,ja sam upisala cetvrtu godinu (dokvalifikaciju)srednje skole,pa me zanima da li mogu sa smera koji sam upisala da se prebacim na drugi? Hvala!

 41. recite mi vesna dali mogu za jedno polugodiste da zavrsim jednu godinu

 42. Odgovor za Dragana komercijalistu: pogledaj sajtove Poljoprivrednih škola u Futogu, Pančevu, Valjevu, Beogradu… Tako ćeš saznati sve što te interesuje. Pozdrav!

 43. Zavrsila sam samo osnovnu skolu,da li mogu sad na neki nacin da zavrsim vandredno imam sad 17godina iz nekog razloga nisam upisala srednju redovnu.

 44. Andrijana, imaš pravo da se upišeš u srednju školu u svojstvu vanrednog učenika. Članom 40. st. 1. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju je propisano: „Redovan učenik prvog razreda škole je lice koje je upisano u prvi razred radi sticanja srednjeg obrazovanja i vaspitanja ili obrazovanja za rad i mlađe je od 17 godina, a vanredan učenik prvog razreda škole je lice upisano u prvi razred srednjeg obrazovanja i vaspitanja ili obrazovanja za rad i starije je od 17 godina.“
  Svojstvo učenika stiče se upisom u školu svake školske godine najkasnije do 31. avgusta pa imaš mogućnost da se do tada upišeš u neku srednju školu za školsku 2015/2016. godinu.

 45. Postovanje. Zavrsio sam u Vasoj skoli trogodisnji smer precizni mehanicar1996.godine.2005 godine sam upisao i uplatio specijalizaciju , zeleo sam da zavrsim IV i V stepen, ali nisam nastavio. Sada bih zeleo to da uradim, pa me zanima da li mogu, da li treba ponovo da placam upis, ili ako ne trebe kakva je procedura. Hvala unared na odgovoru. Pozdrav.

 46. Postovanje, zavrsila sam trgovacku skolu,sada bih vanredno ekonomski tehnicar dali se polazu samo strucni predmeti ili moraju svi predmeti iz pocetka, hvala

 47. Poštovani Dragane, javite se na 030/2456310 i tražite sekretara škole.

 48. Pozdrav, upravo završavam srednju školu trećeg stepena i planiram da upišem četvrti stepen vanredno pa na fakultet. Zanima me kako se vrednuju poeni završenog vanrednog četvrtog stepena? Hvala unapred i odgovorite što pre 🙂

 49. Luka, uspeh sa vanrednog školovanja prilikom upisivanja na fakultet vrednuje se isto kao uspeh na redovnom školovanju.

 50. Milena, ukoliko ste završili pomenutu školu u četvorogodišnjem trajanju, polagali biste samo stručne ispite. Ukoliko ste završili školu u trogodišnjem trajanju pa želite da se dokvalifikujete za smer ekonomski tehničar, polagali biste dopunske ispite iz predmeta čiji sadržaji nisu pretežno isti, iz predmeta koji nisu bili utvrđeni školskim programom, odnosno nastavnim planom i programom i ispite završnog razreda, o čemu odluku donosi komisija koju čine članovi Nastavničkog veća škole imenovani rešenjem direktora. Dakle, u slučaju dokvalifikacije ne biste polagali samo stručne predmete već i neke opšteobrazovne.