O vanrednom obrazovanju

Vanredno obrazovanje mogu da upišu lica starija od 17 godina.

Cena školarine za vanredne učenike je sledeća:

 • upis godine                                                                  3.000 dinara
 • obnova godine                                                           1.000 dinara
 • ispit sa pismenim zadatkom                                      700 dinara
 • ispit bez pismenog zadataka                                     600 dinara
 • ispit sa vežbama                                                            900 dinara
 • ispit sa praktičnom nastavom                                 900 dinara
 • čas konsultativne nastave                                            65 dinara
 • završni ispit                                                                 1.700 dinara
 • maturski ispit                                                              2.100 dinara
 • upis na specijalizaciju                                              3.000 dinara
 • ispit na specijalizaciji                                               1.500 dinara
 • ispit sa pismenim zadatkom na specijalizaciji  1.700 dinara
 • ispit sa vežbama na specijalizaciji                       2.000 dinara
 • ispit iz praktične nastave na specijalizaciji      2.200 dinara
 • čas konsultativne nastave na specijalizaciji        100 dinara
 • specijalistički ispit                                                    5.500 dinara
Ispiti koji se polažu sa pismenim zadatkom:
 • matematika
 • srpski jezik i književnost
 • strani jezik I
 • strani jezik II
 • računovodstvo
 • statistika
Ispiti koji se polažu sa praktičnom nastavom
 • kuvarstvo sa praktičnom nastavom
 • usluživanje sa praktičnom nastavom
 • poslastičarstvo sa praktičnom nastavom
 • praktična nastava kod trgovaca
Svi ostali ispiti koje vam stoje u Rešenju koje dobijete u školi kad upišete vanredno obrazovanje polažu se usmeno.

                       Dužina trajanja vanrednog obrazovanja

 I  Učenici koji su završili neku od srednjih škola bilo trećeg ili četvrtog stepena i u našoj školi žele da upišu prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju mogu završiti vanredno školovanje u kraćem roku u zavisnosti od tempa polaganja ispita. Što su učenici vredniji i radniji brže će doći do diplome.

Naime, dužina vanrednog školovanja zavisi od broja ispita i vrste srednje škole koju je kandidat prethodno završio.

Dakle, razredi nisu vezani za školsku godinu ali je bitna postupnost u polaganju predmeta po razredima.

Kod prekvalifikacije se polažu samo stručni predmeti dok se kod dokvalifikacije polažu dopunski predmeti prema programu i profilu koje odredi Nastavničko veće škole.

II  Učenici koji su započeli redovno školovanje pa su napustili iz bilo kog razloga, u našoj školi mogu nastaviti školovanje II, III, ili IV razreda i to kao vanredni učenici po principu jedan razred u jednoj školskoj godini.

III  Škola ne vrši upis učenika na vanredno školovanje onih kandidata koji su završili SAMO osnovnu školu. Učenik mora da ima bar jedno svedočanstvo o završenom I razredu.

Pročitajte više o dokvalifikacijiprekvalifikaciji i specijalizaciji u našoj školi.

192 Komentara to “O vanrednom obrazovanju”

 1. dobro vece! mene interesuje da li ima 4 godina poslasticarstva? i ako ima koliko bi me kostala? ja sam zavrsila u Podgoricu 3 godine poslasticarstva u srednjoj skoli “Sergije Stanic” i sada me interesuje da li ja mogu zavrsiti vanredno 4 godinu kod vas…

 2. Zdravo i mene zanima isto sam zavrsio prvu godinu pa da li mogu da je nastavim vanredno smer mi nije bitan samo da ima 4 stepen jer hocu u sup da bih mogao posle u SAJ hvala

 3. Zdravo Tamara, što se tiče tvog pitanja mogu ti reći da za obrazovni profil poslastičar nema četvrti stepen. U našoj školi u Boru možeš upisati neki drugi smer četvrtog stepena kao što je ugostiteljski tehničar ili turistički tehničar. U drugim gradovima, tačnije u Ugostiteljsko-turističkim školama, možeš upisati vanredno i za kulinarskog tehničara. Izbor je na tebi, pa se odluči. Pozdrav!

 4. Odgovor za SAJ – možeš da nastaviš školovanje kao vanredni učenik ukoliko imaš svedočanstvo o završenom prvom razredu bilo kog obrazovnog profila i ukoliko imaš više od 17 godina. Pozdrav!

 5. Da li ima negdje 4 stepen poslasticarstva? Jer ja mogu da zavrsim i u mojoj bivsoj skoli isto to sto me vi nudite.

 6. Hvala vam puno imam svedocanstvo i 19 god

 7. imam 29 g ,isao sam sva tri razreda srednje tehnicke skole smer automehanicar,ali nisam diplomirao ,iz razno raznih razloga…zanima me da li imam pravo na vanredno polaganje diplomskog rada i sticanje diplome?

 8. Tamara, četvrti stepen za obrazovni profil poslastičar ne postoji, to sam ti već odgovorila i zato sam ti ponudila srodne obrazovne profile kao dokvalifikaciju.

 9. Zdravo Slobodane, naravno da imaš pravo da u školi u kojoj si završio 3 godine smera automehaničar završiš i završni ispit. Treba samo da se obratiš nadležnima u školi. Pozdrav!

 10. SAMO DA NAGOVESTIM JER SAM PROCITAO DA NEKI ZELE DA NASTAVE VANREDNO SKOLOVANJE DA BI RADILI U POLICIJI TO NIJE MOGUCE I ZATO NE IDITE UZALUD!!! :-)

 11. Zdravo, zanima me posto ove godine zavrsavam za pekara dali mogu kod vas da nastavim za kulinarskog tehnicara?

 12. Zdravo. htela bih da znam , dali ja mogu , ici na 4 predmeta vanredno poloziti , jer nisam mogla proci na razredne ispite , ima li mogucnosti da ja prolazim 3 godinu , ako mogu ici na te predmete i polagati ? hwalla unapred !

 13. Da li možda imate informaciju da li postoji V stepen konobar specijalista u Novom Pazaru? Da li se podrazumeva da sve ugostiteljske škole imaju specijalizaciju? Unapred veoma zahvalna… :-)

 14. Zdravo Nebojša, na žalost mi nemamo obrazovni profil kulinarski tehničar ni u redovnom ni u vanrednom školovanju. Pokušaj u nekom drugom gradu. Pozdrav!

 15. Zdravo Makfira, nisi napisala koji obrazovni profil je u pitanju. Budi malo preciznija i jasnija u pogledu polaganja ispita za nastavak školovanja. Pozdrav!

 16. Zdravo Anči, u principu škole koje imaju dokvalifikaciju i prekvalifikaciju odnosno vanredno obrazovanje imaju i specijalizaciju. Pošto tebe konkretno interesuje Ugostiteljsko-turistička škola u Novom Pazaru, evo ti njihovog telefona i mejl adrese: 020/317-896; info@turistskola.edu.rs
  Pozdrav!

 17. Zavrsio sam vanredno 1. godinu trogodisnjeg smera i polozio 10 ispita iz 2. godine mogu li da se ispisem iz sadasnje skole i upisem u drugu (zbog preseljenja u drugi grad) pri tom ne menjajuci profil a da mi se priznaju polozeni ispiti i da ne gubim godinu, hvala i veliki pozdrav

 18. Zdravo Dragane, naravno da imaš pravo da nastaviš započeto vanredno školovanje na istom obrazovnom profilu u drugom gradu. Škola u kojoj si položio 10 ispita je dužna da ti izda Uverenje o položenim ispitima a naredna škola će priznati te ispite i nastavićeš dalje sa ispitima. Naravno, prethodno moraš da se upišeš u novu školu. Pozdrav!

 19. Dobro vece ,zanima me da li mogu 4.godinu-smer Ekonomski Tehnicar…Prijaviti napr.Statistiku i Racunovodstvo?Dva pismena…Ako je razlog opravdan,Ja imam 3.stepen srednje.Polazem samo razliku predmeta.Negde sam procitala,da ne mogu polagati dva pismena u jednom roku..A iz 4.imam -Matematiku,Statistiku,Srpski i Engleski..To bi trebalo da cekam 4 roka..To mi je mnogo..Ja bi inace zbog posla polagala,

 20. Zdravo Tanja, nisam sigurna da sam te najbolje razumela. Završila si treći stepen, da li si upisala vanredno obrazovni profil ekonomski tehničar?Ako jesi, prvo treba da položiš razliku u opšteobrazovnim predmetima i stručne predmete u I, II, i III razredu. Tako ćeš za svaki završeni razred dobiti svedočanstvo. Na kraju ti ostaju ispiti iz celog četvrtog razreda. Koje ćeš ispite prijaviti, isključivo zavisi od tebe. Škola u kojoj završavaš vanredno obrazovanje pravi raspored polaganja ispita. Ispite sa pismenim zadacima možeš prijaviti više od jednog za jedan ispitni rok. Jedino ne možeš polagati dva pismena ispita u jednom danu. Pozdrav!

 21. Zdravo Tanja, nisam sigurna da sam te najbolje razumela. Završila si treći stepen, da li si upisala vanredno obrazovni profil ekonomski tehničar? Ako jesi, prvo treba da položiš razliku u opšteobrazovnim predmetima i stručne predmete u I, II, i III razredu. Tako ćeš za svaki završeni razred dobiti svedočanstvo. Na kraju ti ostaju ispiti iz celog četvrtog razreda. Koje ćeš ispite prijaviti, isključivo zavisi od tebe. Škola u kojoj završavaš vanredno obrazovanje pravi raspored polaganja ispita. Ispite sa pismenim zadacima možeš prijaviti više od jednog za jedan ispitni rok. Jedino ne možeš polagati dva pismena ispita u jednom danu. Pozdrav!

 22. Postovani.
  Ja sam vanredan ucenik srednje skole. I zanima me koliko ispita mogu da prijavim u jednom mesecu? Ostalo mi je jos 5 predmeta. Da li mogu svih 5 da prijavim u augustu? Unapred hvala

 23. Zdravo Suzana, naravno da možeš da prijaviš onoliko ispita za koliko se budeš spremila i naučila. Pozdrav!

 24. Molio bih Vas da mi date odgovor na jedno pitanje posto u skoli u kojoj sam upisan ne znaju, naime upisao sam vanredno trogodisnju skolu po resenju ministarstva prosvete, zavrsio I razred sa prosekom 4.30, i sad me zanima postoji li neka mogucnosta da upisem II razred i polazem ispite u avgustovskom roku, veoma mi je bitno da ne gubim vreme cekajuci oktobar i sled. skolsku god. Unapred zahvalan.

 25. Zdravo Peđa, iznenađena sam što u školi gde završavaš vanredno obrazovanje nisi dobio odgovor. Škola koja vrši upis vanrednih učenika mora da ima Pravilnik o organizaciji i sprovođenju ispita vanrednih učenika. Pretpostavljam da si dobio Rešenje potpisano od strane direktora u kome treba da stoje ispiti po redosledu razreda. Moj ti je savet da se obratiš nadležnima u školi pa i samom direktoru. Bez obzira na moj odgovor, tvoje vanredno školovanje se nastavlja u toj školi prema važećim pravilima. Pozdrav!

 26. Molim vas da mi odgovorite.Zavrsila sam skolu 3. stepena pre 10 godina, da li sada mogu da zavrsim 4-ti stepen jer mi treba zbog upisa na fakultet.U pitanju je modelarstvo.

 27. Zdravo Selma, naravno da možeš upisati vanredno četvrti stepen željenog smera. Jedino moraš da pitaš da li imaju vanredno obrazovanje u toj školi. Pozdrav!

 28. Postovanje, zavrsio sam dva razreda arhitektonsko-tehnicke skole i posle toga sam iz nekih razloga napustio skolovanje pa me interesuje da li bi ako bih kod vas nastavio skolovanje tipa za kuvara morao da idem sve izpocetka ili bi mi se te dve godine uvazile? hvala

 29. Postovani,
  Zanima me kako mogu da zavrsim 4-tu godinu Gimnazije, posto sam zavrsila tri godine , ali zbog nekih okolnosti nisam bila u mogucnosti da zavrsim cetvrtu godinu. Pa me zanima kakva je procedura u ovom slucaju?

  Pozz

 30. Zdravo Pavle, odgovaramo ti sa malim zakašnjenjem. Možeš upisati u našoj školi vanredno za obrazovni profil kuvar. Što se tiče ispita, uvidom u tvoja svedočanstva komisija će odrediti koje ispite će priznati a koje ćeš polagati. Pozdrav!

 31. Ja hocu da upisme 4 stepen za postara jel ima to kdo vas ili nema????

 32. da li znas jel ima mozda u zajecaru vanredna skola za postara ja hocu to da upisem ako ima.

 33. Zdravo Ana, da bi završila četvrti razred gimnazije najbolje da se obratiš matičnoj školi u kojoj si završila prethodne razrede. Ukoliko škola ne upisuje vanredne učenike, možeš odabrati neku od srednjih stručnih škola. Pozdrav!

 34. Odgovor za Stefana: u Boru i Zaječaru nema škole za poštara. Pokušaj u Beogradu. Pozdrav!

 35. Da li za kuvara moze da se upise u Sokobanji i do kada je rok.Mozes li da se raspitas?

 36. Stefane, najbolje je da sam pozoveš školu u Sokobanji i dobiješ informacije iz prve ruke.

 37. gospodjo vesna.naime ja sam vanredni ucenik stariji od 20god.interesuje me dali postoji neki zakon po kome mogu ranije zavrsiti srednju skolu zbog preseljenja u drugoj drzavi.trenutno sam 2 godina i ostalo mi je jos 10 ispita da je zavrsim a onda ide 3i 4godina.dali to uopste postoji u zakonu posto sam ja skolu upisala preko ministarstva prosvete a sa obzirom da imam 36 god.dali je ja ranije mogu zavrsiti van ispitnih rokova ali u skladu sa zakonom.molim vas odgovorite mi jer mi je veoma bitno.pozdrav

 38. Natasa, posto sam i ja upisan prosle godine po resenju, mogu ti preneti neka iskustva. Po pravilu trebalo bi ici godina za godinu ali ako si dobar djak napises ili usmeno podneses zahtev sekretaru skole i direktor ce ti omoguciti da zavrsis u kracem roku, npr. ako u tri roka zavrsis godinu u ona dva mozes upisati i polagati ispite iz sledece godine, takodje direktor moze da ti omoguci da polazes i vise od 5 predmeta u jednom roku, i neki medju rok ako ima razloga za to, to je sve sto je moguce i mislim da je jedini uslov da postizes dobre rezultate u ucenju nije uslov da imas prosek 5.00 sto mislim da i nije realno sobzirom da se radi celo gradivo po predmetu ili bar u mojoj skoli nema takvih slucajeva. Pozdrav za tebe i nemoj da odustajes. Hvala i gospodji/ci Vesni na uputama koje sam dobio.

 39. Zdravo Nataša, vidim da me je Peđa predohitrio u odgovoru i hvala mu na informacijama. Svakako bi bilo najbolje da se obratite nadležnima u školi i od njih dobijete odgovor iz prve ruke. Ali da znate, mimo ispitnih rokova nećete moći da polažete ispite. To je zakonska obaveza koju škole moraju da poštuju. U svakom slučaju želim Vam mnogo sreće. Pozdrav!

 40. Zavrsio sam prvu i drugu godinu u mladenovcu 1998 godine i pise zajednicke osnove da moze sa te dve godine uz neku razliku da zavrsim trecu godinu…
  Unapred zahvalan…

 41. Da li i Zaječarskoj medicinskoj školi postoji pedijatrijski smer?

 42. Odgovor za Bobana: možeš da nastaviš školovanje kao vanredni učenik uz obavezno prilaganje svedočanstva I i II razreda. Pozdrav!

Pošalji odgovor

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2014 Suffusion theme by Sayontan Sinha