O vanrednom obrazovanju

Vanredno obrazovanje mogu da upišu lica starija od 17 godina.

Cena školarine za vanredne učenike je sledeća:

 • upis godine                                                                  3.000 dinara
 • obnova godine                                                           1.000 dinara
 • ispit sa pismenim zadatkom                                      700 dinara
 • ispit bez pismenog zadataka                                     600 dinara
 • ispit sa vežbama                                                            900 dinara
 • ispit sa praktičnom nastavom                                 900 dinara
 • čas konsultativne nastave                                            65 dinara
 • završni ispit                                                                 1.700 dinara
 • maturski ispit                                                              2.100 dinara
 • upis na specijalizaciju                                              3.000 dinara
 • ispit na specijalizaciji                                               1.500 dinara
 • ispit sa pismenim zadatkom na specijalizaciji  1.700 dinara
 • ispit sa vežbama na specijalizaciji                       2.000 dinara
 • ispit iz praktične nastave na specijalizaciji      2.200 dinara
 • čas konsultativne nastave na specijalizaciji        100 dinara
 • specijalistički ispit                                                    5.500 dinara
Ispiti koji se polažu sa pismenim zadatkom:
 • matematika
 • srpski jezik i književnost
 • strani jezik I
 • strani jezik II
 • računovodstvo
 • statistika
Ispiti koji se polažu sa praktičnom nastavom
 • kuvarstvo sa praktičnom nastavom
 • usluživanje sa praktičnom nastavom
 • poslastičarstvo sa praktičnom nastavom
 • praktična nastava kod trgovaca
Svi ostali ispiti koje vam stoje u Rešenju koje dobijete u školi kad upišete vanredno obrazovanje polažu se usmeno.

                       Dužina trajanja vanrednog obrazovanja

 I  Učenici koji su završili neku od srednjih škola bilo trećeg ili četvrtog stepena i u našoj školi žele da upišu prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju mogu završiti vanredno školovanje u kraćem roku u zavisnosti od tempa polaganja ispita. Što su učenici vredniji i radniji brže će doći do diplome.

Naime, dužina vanrednog školovanja zavisi od broja ispita i vrste srednje škole koju je kandidat prethodno završio.

Dakle, razredi nisu vezani za školsku godinu ali je bitna postupnost u polaganju predmeta po razredima.

Kod prekvalifikacije se polažu samo stručni predmeti dok se kod dokvalifikacije polažu dopunski predmeti prema programu i profilu koje odredi Nastavničko veće škole.

II  Učenici koji su započeli redovno školovanje pa su napustili iz bilo kog razloga, u našoj školi mogu nastaviti školovanje II, III, ili IV razreda i to kao vanredni učenici po principu jedan razred u jednoj školskoj godini.

III  Škola ne vrši upis učenika na vanredno školovanje onih kandidata koji su završili SAMO osnovnu školu. Učenik mora da ima bar jedno svedočanstvo o završenom I razredu.

Pročitajte više o dokvalifikacijiprekvalifikaciji i specijalizaciji u našoj školi.

149 Komentara to “O vanrednom obrazovanju”

 1. Zdravo Marija, budi malo preciznija i napiši šta te konkretno interesuje. Pozdrav!

 2. Zavrsio sam 2 godine srednje skole trogodisnjeg smera automehanicara, zbog nekih problema kojih sam imao nisam zavrsio trecu godinu, sada posle ovih praznika mislio sam da polazem 3 u 4 godinu vanredno. Posle skole planiram da idem u policiju, naravno tu mi je potreban 4ti stepen, zato mi i smer nije toliko vazan.Ja zivim sa 2 brata i kao kod vecine ljudi problem je novac, da li bi mogli da me obavestite koliko bi to kostalo? Hvala.

 3. Zdravo Milane, što se tiče tvog daljeg nastavka školovanja kao vanredni učenik koji želi da završi četvrti stepen, treba da znaš sledeće:
  - kao prvo, ti ćeš upisati dokvalifikaciju i prekvalifikaciju – jer ideš sa trećeg na četvrti stepen. Polagaćeš stručne ispite za I i II razred (koje nisi imao tada) i razliku u ostalim predmetima da bi dobio svedočanstva za I i II razred novog obrazovnog profila, pa tek onda ispite iz celog trećeg i četvrtog razreda.
  - drugo, za ovu školsku godinu si zakasnio sa upisom. Možeš da se upišeš sledeće godine do 31. avgusta.
  - treće, što se tiče cene, visina školarine za vanredno školovanje za srednje škole bi trebalo da bude ista jer je propisana od strane Ministarsva – oktobra 2012.godine, ali na žalost nije tako. Mnoge škole se ne pridržavaju ove odluke, tako da ćeš morati direktno da zoveš srednju školu u kojoj želiš da završiš vanredno školovanje.
  Nadam se da si zadovoljan odgovorom. Pozdrav!

 4. Треба да звршим ванредно у што краћем року јер ми треба због запослења четврти степен.Тренутно имам трећи степен машинбравар.Кад,како,колико?Богдан Свилајнац 069622519

 5. Zdravo Bogdane, najbolje da se obratiš svojoj matičnoj školi u kojoj si završio treći stepen pa i za nastavak vanrednog školovanja. U školi ćeš dobiti sve informacije koje te interesuju. Pozdrav!

 6. Postovani! Potrebno mi je 4 godina bilo koje srednje skole posto treba da izvrsim prekvalifikaciju za nauticara u Kotoru a to mi je potrebno u skorijem vremenu pa ako mozete da me posavjetujete ! Hvala unapred

 7. Postovani! Potrebno mi je 4 godina bilo koje srednje skole posto treba da izvrsim prekvalifikaciju za nauticara u Kotoru a to mi je potrebno u skorijem vremenu pa ako mozete da me posavjetujete ! Hvala unapred.

 8. Zdravo Dubravko, pošto i sam kažeš da ti je potreban četvrti stepen bilo koje škole, najbolje je da se obratiš svojoj školi gde si inače završio treći stepen, pa ćeš upisati vanredno četvrti stepen približnog smera. Računaj na priličan broj ispita. Pozdrav!

 9. U mojoj skoli u CG nema 4 stepena pa sam iz tih razloga i pito! A i treba sto pre da zavrsim radi broda i ukrcaja!

 10. Postovani, imam 26 godina i zavrsene dve godine trecogodisnjeg smera tehnicke skole. Zanima me da li ja sad mogu da upisem tu trecu godinu koju nisam zavrsio? Isto tako me zanima za koliko bi ja to mogao da zavrsim i sta mi je sve potrebno,i naravno koliko bi to kostalo,voleo bih da mi precizno odgovorite o tome… Sta ja sve polazem u toj trecoj godini,smer koji sam upisao je “elektro mehanicar za masine i opremu”. Hvala unapred.

 11. Zdravo Branko, čudi me da ova pitanja nisi postavio nadležnima u školi gde si završio dve godine a ne da se informišeš preko sajta Ekonomske škole. Najbolje za tebe je da se obratiš svojoj školi i vanredno završiš treći razred istog smera. Koliko će vremenski trajati tvoje školovanje zavisi od tebe samog – kojim ćeš tempom davati ispite (predmete). A što se tiče plaćanja, to smo već jednom napomenuli, cenovnik vanrednog školovanja bi trebao da bude isti, međutim praksa pokazuje da nije tako, što znači da se cena razlikuje od škole do škole. Takođe, upisivanjem vanrednog školovanja dobićeš rešenje u kome će pored ostalog stajati i predmeti za treći razred. Preostaje ti samo da učiš. Srećno!

 12. Dobro jutro. Imam zavrsenu samo osnovnu skolu , pa sam hteo da pitam , jel se moze kod vas u boru zavrsiti vanredno jos neki smer sem kuvara , i da li je ista cena ? i koliko bi kostalo celokupno vanredno skolavanje , racunajuci da se sve polozi iz prve . Valjda razumete :D

 13. Postovani, vanredno sam zavrsila srednju trgovacku cetrvti stepen pa me zanima da li mogu sad da se prekvalifikujem za ekonomskog tehnicara i kako ide u tom slucaju ili mora komplet sa svim ispitima.U tom slucaju koliko bi trajalo skolovanje ako bih davala redovno ispite.
  Unapred zahvalna na odgovoru.

 14. Zanima me vanredno prekvalifikacija srednje medicinske skole. Zavrsila sam srednju medicinsku za fizioterapeuta,a sada bih zavrsila za medicinsku sestru. Mozete mi reci nesto vise o tome.
  Zahvalna,Marija

 15. Zdravo Marija, odgovor na pitanje ćeš morati da potražiš direktno u medicinske škole u zavisnosti od grada u kome želiš da završavaš vanredno školovanje. Pozdrav!

 16. Zdravo Svetlana, malo kasnimo sa odgovorom ali je u tvoju korist i veoma pozitivan.
  Dakle, možeš upisati prekvalifikaciju za ekonomskog tehničara kad god želiš a što se tiče trajanja školovanja – to isključivo zavisi od tebe, odnosno od dinamike davanja ispita. Nećeš imati puno ispita (samo uže stručne) jer će ti većina predmeta biti priznata. Pozdrav!

 17. Zdravo Aco, evo da i tebi odgovorimo ( nadam se da ne kasnimo mnogo). Na žalost u našoj Ekonomskoj školi ne možeš da upišeš vanredno školovanje ni na jednom smeru jer mi školujemo učenike samo za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju. Ali zato možeš u borskoj Tehničkoj školi. Evo ti broj telefona njihove škole pa pitaj sve što te interesuje. Pozdrav!
  030 21 000 24

 18. Trenutno pohadjam 3 godinu srednje skole , odlican sam ucenik i kad zavrsim trecu godinu razmisljao sam da 4tu zavrsim vandredno u najkracem mogucem roku i da idem u vojsku i da zavrsim sve to do prijemnog i do upisa na fakultet . Zanima me koji je najkraci rok da se zavrse oba polu godista 4te godine? unapred hvala :)

 19. Zdravo Luka, s obzirom da ćeš ići na dokvalifikaciju sa trećeg na četvrti stepen, da li su ti poznata pravila u tom slučaju. Naime, polažeš predmete (koje nisi imao) od prve godine iz tog smera koji ćeš upisati, pa tako u drugoj i trećoj i sve predmete iz četvrte godine.
  Vreme završavanja vanrednog obrazovanja zavisi isključivo od tebe, kojim ćeš tempom polagati ispite. Pozdrav!

 20. Vesna ili ti mene nisi razumela ili ja nesto u toj vandrednoj prici nisam razumeo, moj smer koji pohadjam je sam po sebi cetvorogodisnji i ja kada bi cetvrtu godinu samo zavrsavao vandredno ne bi imao da polazem nikakvu razliku predmeta zato sto sam ih sve imao dok sam isao predhodne 3 godine u skolu, i sada finalno pitanje je da li je tehnicki moguce zavrsiti celu godinu u prvom polugodistu? kada bih se zalozio za tako nesto bilo bi ucim, ucim , dajem ispite , ucim ucim i opet :) i koji je najbrzi tempo za polaganje ispita? hvala ti vesna na informacijama

 21. Dragi Luka, očigledno se nismo najbolje razumeli. Odgovor na pitanje ćeš najpreciznije dobiti u sekretarijatu svoje škole. Prema tome, obrati se njima lično. Pozdrav!

 22. puno ste mi pomogli sa prethodnim odgovorim

 23. Cao.Ja sam zavrsila srednju trgovacku skolu 3 stepen i zelela bih da polozim razliku ispita za ekonomskog tehnicara..Dali postoji mogucnost i koje predmete bih polagala ?Ja sam zavrsila skolu u bZrenjaninu ali zivim u Beogradu i dali bih mogla da zavrsim to u Beogradu ?Hvala

 24. Zdravo Marina, naravno da možeš. Samo odaberi školu jer u Beogradu imaš više ekonomskih škola. Odluči se za jednu pa idi da se upišeš. Pozdrav!

 25. Daleko je lakse završiti školu redovno. Kad pohađate vanredno ne idete na predavanja i morate da naučite sve odjednom. To mogu samo retki. Nema od toga ništa. Morate da učite od korica do korica. Ja sam učio na prekvalifikaciji koja je obuhvatala 14 predmeta više nego za sve četiri godine redovne srednje škole. Savetujem pedagoge i psihologe da ne zavaravaju učenike s ovim. DUPLO JE TEŽE.

 26. Dragi Aleksa hvala ti na savetu, nisam znala da odgovorima na pitanja zavaravam učenike.
  Gde si ti pročitao da se vanredno obrazovanje završava preko noći, bez truda i učenja. Verovatno tvoja očekivanja o brzom i lakom školovanju prekvalifikacije nisu bila ostvarena.
  Svako u životu ima pravo na izbor. Bitno je da dobije jasne i tačne informacije. Pozdrav!

 27. Dobar dan,zavrsila sam frizersku skolu u Novom Sadu koja je trogodisnja. Sada zelim da upisem visu vaspitacku ali mi treba zavrsen cetvrti stepen,pa da li mozete nesto o tone da mi kazete,da mi pomognete? Da li kod Vas ima da se polaze cetvrti stepen za to. Pozdrav

 28. Zdravo Majče, da bi upisala četvrti stepen vanredno zbog želje da nastaviš na Višoj školi za vaspitače, treba da znaš da u Srbiji nema smera u srednjim školama koje školuju za vaspitače. To znači da ćeš morati da odabereš školu i smer koji tebi odgovara. Najbolje pogledaj u Konkursu za upis u srednje škole. To će ti olakšati izbor. Za detaljnije informacije i savete, možeš mi se obratiti na e-mail: pedagogetsbor@gmail.com
  Pozdrav!

 29. Znam da nema smer u srednjim skolama za vaspitace,nego mene zanima da li ja posle zavrsenom cetvrtog stepena frizerske skole mogu da upisem visu vaspitacku? posto vec imam zavrsenu trogodisnju srednju skolu? pozdrav

 30. Odgovor za Majche: možeš da konkurišeš za upis na Višoj vaspitačkoj školi sa završenim srednjim obrazovanjem u četvorogodišnjem trajanju. Pozdrav!

 31. Da li je moguce da upisem vanredno srednju muzicku skolu.Imam osnovnu zavrsenu.

 32. Zdravo Vukašine, što se tiče vanrednog školovanja u srednje muzičke škole, mogu ti reći da je moguće ali ne u svim muzičkim školama u Srbiji. Kad se budeš odlučio za grad u kome ćeš hteti da završavaš vanredno muzičku školu, moraćeš lično da ih pozoveš i dobiješ željene informacije. Pozdrav!

 33. Zavrsio sam redovno skolovanje kao fizioterapeut poslije toga stazirao i polozio strucni ispit.
  Sada bi zelio da zavrsim vandredno smijer medicinska sestra-tehnicar moje pitanje je da li kada zavrsim vandredno ovaj smijer moram odraditi i pripravnicki staz ponovo i da li nakon toga moram polagati ponovo strucni ispit ?
  I da li kada zavrsim odma mogu poceti stazirati i koliko traje staziranje to jeste da li moram cekat na neki odredjeni period od skole do staziranja odnosno od staziranja do strucnog ispita ?
  unaprijed hvala na odgovoru

 34. Zdravo Enrese, odgovore na svoja pitanja ćeš morati da potražiš tamo gde budeš završavao vanredno obrazovanje. Mi se ne bavimo medicinom, ovo je sajt ekonomske škole. Tebi u svakom slučaju želimo sreće u daljem školovanju. Pozdrav!

 35. A kada se prijave ispiti odakle se uci ? jel se obratim profesoru ili kako to vec ide ?

 36. zavrsio sam za masinskog tehnicara, zbog potrebe posla treba mi prekvalifikacija na rudarskog tehnicara.koliko imam razlike ispita i koliko para,,,, poz

 37. Zdravo Milane, naravno da se obraćaš predmetnom profesoru. On je dužan da sa tobom radi pripremnu nastavu, da te uputi u materiju i da ti preporuči literaturu iz koje ćeš učiti. Pozdrav!

 38. Zdravo Danko, o cenama vanrednog školovanja u srednjim školama Srbije smo već govorili, one se razlikuju od škole do škole. Najbolje da pozoveš školu u kojoj želiš da upišeš vanredno za rudarskog tehničara. Tako ćeš dobiti informacije o predmetima a i o ceni vanrednog školovanja. Pozdrav!

 39. Hvala puno, veoma ste mi pomogli :)

 40. kupujem strucne knjige za 1,2,3 i 4 razred smer kuvarstvo! hitno!

 41. Zdravo hteo sam da pitam zavrsio sam treci stepen-elektricar,potreban mi je cetvrti stepen,problem je u tome sto sam zavrsio u BIH a cetvrti stepen nema u toj skoli vandredno.Dali ja mogu da cetvrti stepen upisem u Srbiji i gde?

 42. Zdravo Nenade, četvrti stepen možeš upisati u bilo kom gradu Srbije koja ima srednju stručnu školu elektro smera. Danas sve škole imaju sajtove preko kojih možeš dobiti željene informacije. Pozdrav!

 43. Pozdrav, zavrsila sam 3 godisnju frizersku skolu, koja je procedura za polaganje IV stepena , da li se polazu sve 4 godine ili samo razlika ispita koje nisam imala u svojoj skoli ?

 44. Cao,zavrsio Sam 1 razred Elektrotehnicke skole,posle toga Sam se ispisao.Sada bi hteo da upishem smer Trgovac,zanima me da li ce mi se priznati 1 godina? Takodje me zanima da li je moguce zavrsiti 2 razreda u jednoj godini? Naravno pitam za vandredno skolovanje.Nadam se da cu dobiti odgovor. s postovanjem Djordje.

 45. Zdravo Nina, koji god smer budeš upisala četvrtog stepena polagaćeš razliku u ispitima od prvog razreda i naravno sve ispite iz četvrte godine. Pozdrav!

 46. Zdravo Đorđe, kao vanredni učenik možeš da se upišeš na smeru trgovac i biće ti priznati određeni predmeti iz prvog razreda a ostale ćeš polagati. Što se tiče završavanja dva razreda u jednoj godini, to nije moguće. Bitna je postupnost u razredima. Pozdrav!

 47. mozete li samo da mi kazete gdje se nalazi skola,ja sam iz Crne Gore imam zavrsen prvi gimnazije a htjeela bi sad da polazem trgovca koliko bi me to kostalo i ako imate neki broj telefona da Vas kontaktiram.Hvala Unaprijed!

 48. Zdravo Anela, našu školu možeš da pozoveš na broj 030/ 2456-310 i dobićeš sve potrebne informacije. Pozdrav!

Pošalji odgovor

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2014 Suffusion theme by Sayontan Sinha