Turistička sreća uz koferče je veća

Kao po tradiciji, naša škola je i ove školske godine imala predstavnike na takmičenju koje organizuje univerzitet Singidunum. Takmičenje je održano 14.aprila, u subotu, upravo u prostorijama univerziteta Singidunum u Nišu. Našu školu je predstavljao tim od dva učenika završnog razreda, smera turistički tehničar, Milica Đurić i Matija Milićević, zajedno sa mentorom, profesorom Elenom Spasić Mitranović. Na takmičenju je bilo ukupno 17 timova iz gradova istočne i južne Srbije.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Suveniri – promocija turizma i simboli lokalnih identiteta”.

Cilj samog takmičenja je bio osmišljavanje autentičnog suvenira našeg kraja, kao i njegova promocija. Ideju je trebalo predstaviti pred stručnim žirijem, koji je činio pet članova različitih struka.

Mi smo se odlučili da naš suvenir bude drveni kofer kome bi se nalazili različiti predmeti koji bi simbolično predstavljali rudarstvo, tradiciju, te verovanja i prirodne odlike našeg kraja. Tako se u našem “rudarskom koferčetu” našao novčić od bakra, rudarska rakija, domaće slatko od jagoda i sl. Zanimljivo je da je žiriju najveću pažnju privukao “magijski element”  odnosno češalj od trešnjinog drveta za privlačenje momaka.

Što se samih priprema tiče, uložili smo dosta truda kako bi pronašli najidealniji suvenir koji bi na najbolji način predstavio naš kraj. Bilo je potrebno sprovesti dosta istraživačkog rada, analizirati tržište kao i razmotriti bezbroj ideja.

Sve u svemu, kako i stara izreka kaže, “trud se isplatio”. Naš tim je rangiran u samom vrhu, pa je i shodno postignutom rezultatu kao nagradu dobio putovanje u neku od okolnih zemalja. Ostvaren uspeh je došao kao priznanje za naš trud na koji smo veoma ponosni.

Još jednom smo dokazali da ono što se hoće, to se i može, uz dosta truda i malo sreće uspeh ne izlazi iz vreće. J

Veliku zahvalnost dugujemo profesorki Eleni Spasić Mitranović na velikoj požrtvovanosti, izdvojenom vremenu, istrajnosti i verovanju u nas.

Milica Đurić IV4